Nagyvilág

Magas szintű sugárzást mértek japán utasokon

Dél-koreai tisztviselők szokatlanul magas szintű sugárzást mértek három Japánból érkezett utason csütörtökön az ország legfontosabb repülőterén - közölte a helyi sajtó.

Az incshoni légikikötőben ez volt az első nap, amikor mérték a sugárzást. A Yonhap hírügynökség jelentése szerint egy – vélhetően a fukusimai prefektúrában élő – ötvenéves japán férfi kabátján és kalapján mutattak ki 1 mikrosievertnek, a határérték többszörösének megfelelő sugárzást. A sugárzás ilyen mennyisége még nem jelent veszélyt az egészségre, és a tisztviselők hamarosan elengedik a három utast – közölte az YTN tévéállomás. A dél-koreai nukleáris biztonsági hivatal közölte, hogy az óránkénti 300 nanosievertet tekinti a légkörben még elfogadható sugármennyiségnek. (Egy mikrosievert egyenlő ezer nanosieverttel.)

A Reuters hírügynökség fotósának beszámolója szerint az ellenőrzés önkéntes a dél-koreai repülőtéren. Kim Csang Kjung tudományügyi miniszterhelyettes csütörtökön parlamenti képviselőknek elmondta, hogy a déli Puszan kikötőjében hamarosan mérik majd a sugárzás mennyiségét a Japánból komppal érkező utasoknál.

Bécsben is mérik a sugárzást

Kártérítést követel egy légitársaság az osztrák hatóságoktól, miután a Bécs melletti schwechati repülőtéren sugárzásmérővel ellenőrizték a Japánból érkező utasokat – írta a Kurier című osztrák lap. A biztonsági intézkedést a járási közigazgatási hatóság rendelte el.

A Tokióból érkező járat 250 utasát sugárszennyezés-mérésnek vetették alá kedd este közvetlenül azután, hogy kiszálltak a gépből. Az eljárás mintegy egy órát vett igénybe, az ellenőrzés során mindent rendben találtak. A légitársaság ugyanakkor azt állítja, hogy az ellenőrzés miatt 15 utast és 51 csomagot csak késve tudtak továbbítani Schwechatról, és egy AUA-gép késve szállt fel.

A hatóság azzal indokolta a mérést, hogy aznap Tokióból “nem egyértelmű” hírek érkeztek. Egy osztrák szakértő nyilatkozata szerint az óvatosság érthető, de a mérés szakmai szempontból indokolatlan volt: radioaktív anyag csak úgy kerülhetett volna az utasokra, ha radioaktív porral érintkeznek, ez azonban jelenleg a katasztrófa Tokiótól 240 kilométerre található színhelyére korlátozódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik