Nagyvilág

Leállnak a líbiai kormányerők

A líbiai kormányerők vasárnap felfüggesztik a hadműveleteket - jelentették be csütörtökön Tripoliban azzal a magyarázattal, hogy időt akarnak adni a lázadóknak a fegyverletételre.

A védelmi minisztérium “elhatározta a fegyveres terrorista bandák ellen folyó katonai műveletek leállítását vasárnap nulla órától…, hogy esélyt adjanak nekik a fegyverük letételére, és az általános amnesztiáról hozott döntés kihasználására” – jelentette a kormány hírügynöksége.

A hírből nem derül ki, hogy mennyi ideig tart a türelmi idő. A Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalmát támogató erők a saját állításuk szerint csütörtökön elérték a felkelők fővárosának, Bengázinak a határát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a napirendje szerint csütörtökön dönt egy határozattervezetről, amely repülési tilalmi övezet kijelölését javasolja Líbia légterében.

A kelet-líbiai Bengázi repülőterét bombázta csütörtökön szemtanúk szerint a líbiai légierő. A város a Moammer Kadhafi líbiai vezető rendszere elleni fegyveres felkelés központja. Független forrásból nehéz megerősíteni a harctérről érkező, egymásnak ellentmondó híreket, de feltehetően ez az utolsó nagyobb település, amely még a lázadók kezén van.
A felkelők azt állították, a bengázi légvédelem visszaverte a légitámadást; lelőtt két repülőgépet.

A líbiai állami tv jelentése szerint a Kadhafihoz hű erők – amelyek nyolc napja indítottak offenzívát, visszaszorítva a rosszabbul felszerelt, gyengébben kiképzett felkelőket – elérték Bengázi határát. A lázadók szóvivője tagadta ezt. Azt állította, hogy a felkelők föltartóztatták a Kadhafihoz hű erőket Zuejtinánál, Bengázitól 150 kilométerre délre. Az állami tv azt közölte, hogy a hadsereg elfoglalta a kőolajterminálja miatt stratégiai fontosságú tengerparti települést.

Hivatalos közlés szerint a nyugati országrészben a Kadhafihoz hű erők visszafoglalták Miszrátát, és most folyik a fővárostól, Tripolitól 200 kilométernyire fekvő félmilliós város “megtisztítása a fegyveres bűnbandáktól”. A felkelők ezt is tagadták. Szóvivőjük közlése szerint továbbra is ők ellenőrzik a várost, és csak szórványos gépfegyvertűz hallatszik a város környékéről, “ez minden”. Azt állította, hogy előző nap a harcokban megöltek 60-at a Kadhafihoz hű erők fegyvereseiből, a sajátjaik közül 18-an estek el. Az egész országból egymásnak ellentmondó értesülések érkeznek a halottak és a sebesültek számáról.

“Nem szabad hagyni, hogy Miszráta maroknyi ütődött túsza legyen” – fogalmazott előző nap Kadhafi. Az ezredes azt mondta, csütörtökön lesz a döntő ütközet a város birtoklásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik