Nagyvilág

Két napon belül kiderül, robban-e az erőmű

Döntő lesz a következő két nap abból a szempontból, hogy sikerül-e elhárítani az igazán nagy nukleáris katasztrófát az északkelet-japáni fukushimai atomerőműben - mondta csütörtökön egy német szakértő.

Sebastien Pflugbeil, a német Sugárzásvédelmi társaság elnöke kifejtette: katasztrofális következménye lesz, ha nem sikerül visszahűteni az üzemanyag-kazettákat a Fukusima-1 erőműben. Ez pénteken, de legkésőbb szombaton kiderül – tette hozzá.

Szavai szerint ha kudarcba fullad a hűtési kísérlet, kijut a szabadba a felgyülemlett radioaktív anyag, és olyan szintű lesz a sugárszennyezettség az egész létesítményben, hogy nem lehet majd mit tenni. Ez esetben pedig legalább akkora lesz a katasztrófa mértéke, mint az 1986-os csernobili nukleáris baleseté – mondta a német szakember.

Sebastien Pflugbeil szerint “öngyilkosjelölt” a fukushimai atomerőműnek az az ötven dolgozója, akiket a sajtóban máris Fukusima-50-ként emlegetnek. A csoport tagjai feltehetően jelentős mértékű sugárzásnak lehetnek kitéve, ezért valószínűleg korán meg fognak halni – mondta a német szakember.

Hozzátette, “az egy rossz technológia, ha embereknek muszáj vállalniuk a halált azért, hogy megóvják a lakosságot a még súlyosabb következményektől”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik