Nagyvilág

Kadhafi Bengázi visszafoglalását ígérte

Moammer Kadhafi líbiai vezető csütörtökön kijelentette, hogy visszafoglalják a felkelők központját.

Bengázi mellett az összes kezükön lévő terület elfoglalását, valamint kegyelmet ígért azoknak, akik leteszik a fegyvert, de hozzátette, hogy a harcot folytatók számára nincs kegyelem.

Az állami televízióban elhangzott beszédében Kadhafi azt mondta, hogy csapatai Bengázi megrohamozására készülnek. Közölte, hogy amnesztiában részesülnek azok, akik “eldobják a fegyvereiket”, de akik ellenállnak, azok “ne számítsanak kegyelemre és könyörületre”.

A líbiai vezető szerint erői “megmentik” Bengázi lakosait “az árulóktól”, s figyelmeztette őket, hogy ne álljanak az ellenzék oldalára. “A nép holnap meglátja, hogy a város az árulóké-e, vagy a hősöké… Ne áruljatok el, szeretett bengázijaim! – mondta Moammer Kadhafi.

A líbiai kormány védelmi minisztériuma korábban óva intett az ország elleni bármiféle külföldi katonai akciótól, mert ebben az esetben megtámadja a mediterrán térség légi- és tengeri forgalmát – jelentette csütörtökön a JANA líbiai hírügynökség.

Egy külföldi támadás esetén a polgári és katonai létesítmények a líbiai ellentámadás célpontjaivá válnak. A fölközi-tengeri térségnek nem csak rövid, de hosszú távon is veszélyekkel kell szembenéznie – írta a hírügynökség a minisztériumot idézve.

A líbiai repüléstilalmi övezet létrehozásához bombázni kellene az észak-afrikai arab országot, csökkentendő a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erők jelentette veszélyt – jelentette ki eközben Hillary Clinton amerikai külügyminiszter csütörtökön Tuniszban.

Clinton – aki először látogatott Tunáziában Zin el-Abidin ben Ali elnök január 24-i megbuktatása óta – kijelentésével egyértelmű tette, hogy a légtérzárlat létesítése katonai beavatkozás kockázatával járhat. “A repüléstilalmi övezet (létesítése) megkövetel bizonyos lépéseket a (tilalom betartását ellenőrző) repülőgépek és pilóták védelmében, köztük olyan célpontok bombázását, mint a líbiai légvédelem” – mondta.

Az amerikai külügyminiszter szerint az (ENSZ BT-szavazás előtti) tárgyalások konkrét lépéseken túlmutató, szélesebb körű felhatalmazásról szólnak, hogy bármilyen ENSZ-intézkedésnek érvényt szerezhessenek. Clinton hozzátette, hogy nem fontolgatnak szárazföldi beavatkozást.

Clinton leszögezte azt is, hogy az általa könyörtelen diktátornak titulált Kadhafinak távoznia kell a hatalomból; ha nem távozik, “csak bajt fog keverni”.

Az amerikai külügyminiszter tunéziai tárgyalásairól elmondta, hogy ahhoz hasonló segélycsomagról tárgyalnak, amelyet Egyiptomnak is ajánlanak, s amely befektetési hitelekből, hitelgaranciákból, valamint az oktatás, a technológia és tudomány területén a köz- és magánszféra együttműködésével megvalósítandó, úgynevezett PPP-projektekből áll. “A forradalom oly sok reményt keltett, amelyeket most eredményekké kell változtatnunk” – indokolta a csomag szükségességét Hillary Clinton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik