Nagyvilág

Áram nélkül maradhat a japán főváros

Fennáll a veszélye annak, hogy csütörtök este váratlanul következik be egy áramszünet Tokióban és környékén, s ez sokáig fog tartani, ha a fogyasztás akkor nagyobb lesz, mint reggel volt.

A TEPCO regionális áramszolgáltató korábban közölte, hogy területén szükség lesz viszonylag rövid ideig tartó ütemezett áramszünetekre. A csütörtök reggeli fogyasztás majdnem elérte a TEPCO maximális kapacitását, és általában az esti fogyasztás a legnagyobb mértékű.

A földrengés és a szökőár súlyosan károsította a TEPCO által üzemeltetett Fukusima-1 atomerőművet, emiatt nagyon visszaesett az áramtermelés. Az ország északi részén még mindig mintegy 850 ezer lakos otthonában nincs áramszolgáltatás. A hőmérséklet alig valamivel magasabb nulla foknál a térségben. Legalább másfél millió háztartásban nincs vízszolgáltatás.

A kormány arra kérte a nyugat-japáni olajfinomítókat, hogy legalább kapacitásuk 95 százalékáig növeljék meg termelésüket, valamint hogy az igények kielégítésére, a kereslet és a kínálat egyensúlyának helyreállítására kezdjenek eladni az ország olajtartalékából – közölte a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik