Nagyvilág

Tüzérségi támadás a líbiai tüntetők ellen

Támadás indult szerdán Líbiában Miszráta, a felkelők kezén lévő nagyváros ellen; egyelőre tüzérségi előkészítés folyik.

A felkelők beszámolója szerint tüzérség és harckocsik lövik a Tripolitól kétszáz kilométerre keletre fekvő várost, de a kormánykatonaság még nem hatolt be. A felkelők napok óta készülnek az összecsapásra, s azt mondják, hogy gyengébb fegyverzetük dacára ki fognak tartani.

“Nagyon erős az ágyúzás három irányból, úgy tűnik, utat akarnak nyitni a gyalogságnak a városba” – mondta el az egyik lakos telefonon. Szerinte az ellenség szerdán még nem fog tudni bejutni.

Kórházi forrás szerint eddig legalább öt ember vesztette életét. “A kórházba öt holttestet hoztak, de többről is beszéltek” – mondta egy orvos, aki szerint gyógyszerük van elég, de kevés a személyzet.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet szerdán bejelentette, hogy a közeledő harcok miatt kivonni kényszerül az embereit Líbiából, de továbbra is küld ellátmányt Bengáziba, a felkelők központjába. Moammer Kadhafi líbiai vezető katonasága mintegy 150 kilométerre közelítette meg Bengázit.

Eközben a száműzetésben élő líbiai trónörökös szerdán azzal a kéréssel fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT), hogy hozzon létre repüléstilalmi zónát Líbiában, és bírálta azokat az országokat, amelyek ezt ellenzik.

Mohamed esz-Szenuszi, akinek a családja a Moammer Kadhafi vezette 1969-es államcsíny miatt távozott az országból, közölte, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a BT állandó tagjainak is írt, s “könyörögve kérte őket a gyilkos Kadhafi-rezsim öldöklésének véget vető beavatkozásra”. Méltatta Franciaországot, Libanont és Nagy-Britanniát, mert a repüléstilalmi övezetre vonatkozó BT-határozatra tettek javaslatot, és bírálta az Egyesült Államokat, Indiát, Kínát, Németországot és Oroszországot, mert vonakodnak megtenni a szerinte szükséges lépéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik