Nagyvilág

Nem tilos a kereszt az osztrák óvodákban

Nem alkotmányba ütköző keresztet kifüggeszteni az óvodai termekben - állapította meg szerdai ítéletében az osztrák alkotmánybíróság.

A testület kimondta, a feszület kifüggesztése és a vallási ünnepek rendezvényei nem jelentik azt, hogy az állam valamelyik vallást előnyben részesítené. A beadványt egy alsó-ausztriai ateista apa nyújtotta be, aki a lányát úgy akarja nevelni, hogy a gyermek “a világra nyitottan, a pluralizmusnak elkötelezve” nőjön fel és egy vallás mellett se tegyen hitet, amíg arra – mint fogalmazott – nem elég érett.

Egy alsó-ausztriai tartományi törvény előírja, hogy az óvodáknak vallásos és etikai neveléshez is tevékenyen hozzá kell járulniuk, s hogy a termekben ki kell függeszteni a keresztet, ha a gyerekek többsége a keresztény valláshoz tartozik.

Az apa szerint a kereszt oktatási intézményekben való alkalmazása sérti a gondolat-, lelkiismereti és vallásszabadság alkotmányban rögzített jogát. A bíróság ezzel szemben kimondta, hogy a tartományi törvény megteremti a lehetőséget az alkotmányban rögzített oktatási célok, így a nyitottság és a vallási és világnézeti tolerancia teljesüléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik