Nagyvilág

Náci harcosokra emlékeztek Rigában

Jelentős rendőri készültség mellett, incidens nélkül zajlott le Riga belvárosában a helyi nacionalisták felvonulása a lett Waffen SS-légió emléknapján.

A légió veteránjai és fiatal radikális nacionalista híveik, mintegy két-két és fél ezren, nemzeti lobogókkal és virágokkal vonultak a lett főváros központjában álló Szabadság emlékműhöz, hogy leróják kegyeletüket a náci Németország oldalán harcoló egykori légiósok emléke előtt.

A balti ország legfontosabb emlékművénél mintegy száz orosz ajkú antifasiszta fogadta őket, akik ellentüntetést tartottak “a fasizmus lettországi dicsőítése” ellen.

1991 óta, amikor a balti állam visszanyerte függetlenségét a Szovjetuniótól, a lett nacionalisták ezen a napon emlékeznek meg a náci Waffen SS mintegy 100 ezer fős lett légiójának harcáról, amelyet a szovjet Vörös Hadsereg ellen vívott 1944-ben, nagy veszteségek árán jelentősen lelassítva a hadsereg előrenyomulását.

A légió védelmezői azzal érvelnek, hogy e fegyveres szervezet tagjai nem voltak nácik, csak a lett függetlenségért harcoltak az országot a világháború küszöbén annektáló Szovjetunió hadserege ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik