Nagyvilág

Korrupcióval gyanúsítanak egy EP-képviselőt

Az osztrák korrupcióellenes ügyészség hivatalból vizsgálatot indított egy osztrák EP-képviselő ellen, akinek magukat lobbistáknak kiadó újságírók pénzt kínáltak egy jogszabály-kezdeményezésért - írta a Kurier című osztrák lap.

Ernst Strassert, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-frakcióvezetőjét a Sunday Times című brit újság munkatársai keresték meg tavaly egy ajánlattal. Százezer eurót, első osztályra szóló repülőjegyeket és egy cég felügyelőbizottságában tagságot ajánlottak neki, ha benyújt egy nekik kedvező jogszabály-tervezetet.

Strasser tagadja, hogy bármi törvénytelent tett volna. Azt állítja, kezdettől sejtette, hogy nem lobbistákról van szó. Ki akarta deríteni, ki áll mögöttük, ezért nem utasította vissza az ajánlatot. Kollégáitól ugyanakkor olyan e-mailekben kért segítséget a beterjesztéssel kapcsolatban, amelyekben nem tért ki gyanújára.

A Die Presse napilap szerdai cikke szerint Strasser pártbeli kollégájától, Othmar Karastól a kezdeményezés tartalmi véleményezését kérte. Strasser szóvivője szerint ez a levél azt bizonyítja, hogy csak ellenőrizni akarta az állítólagos lobbistákat. Egy későbbi levélben viszont az illetékes bizottság, az illetékes “árnyék-jelentéstevők” és a határidő után is érdeklődött Strasser. Egy másik politikustársának, Hella Rannernek is küldött érdeklődő leveleket.

Strasser azt állítja, azért nem avatta be kollégáit kételyeibe, mert arra gyanakodott, hogy a titkosszolgálat áll a háttérben. Hogy kiderítse az igazságot és miután a világhálón nem talált nyomravezető információt, bécsi tanácsadó cégének címét is megadta az állobbistáknak és saját költségén Londonba utazott. Mint mondta, feljelentést azért nem tett, mert nem volt elég információja az állítólagos lobbistákról.

Végül sem Karas, sem Ranner nem foglalkozott Strasser kérésével. Othmar Karas szerint Strasser hibázott, amikor nem tájékoztatta őt teljes körűen az ügyben és amikor továbbította a kérést. Karas bocsánatkérésre szólította fel kollégáját. Josef Pröll pártelnök, osztrák alkancellár kijelentette: semmi oka megkérdőjelezni Strasser nyilatkozatát, sem Karasét. “Amennyiben új vádak merülnek fel, meg kell vizsgálni azokat” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik