Nagyvilág

Kadhafi fia: két nap múlva mindennek vége

A líbiai kormányerők már majdnem az ellenzék központjának számító Bengáziban vannak és "minden véget ér 48 óra múlva" - mondta Szaif al-Iszlam Kadhafi, a líbiai vezető egyik fia az Euronews francia hírtelevíziónak adott szerdai interjújában. A helyi beszámolók szerint támadás indult Miszráta, a felkelők kezén lévő nagyváros ellen.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy az ENSZ naprendjén szerepel a repüléstilalmi övezet bevezetése Líbia felett, Kadhafi fia így válaszolt: “A katonai akciók véget értek. 48 óra múlva minden véget ér. Az erőink már majdnem Bengáziban vannak. Bármilyen döntés is szülessen, túl késő lesz.”

A rezsimnek a felkelőkkel szembeni szándékairól Szaif al-Iszlam Kadhafi elmondta: “Nem akarunk ölni. Nem akarunk bosszút állni”. Szerinte egyébként a lázadók többsége már elmenekült Líbiából.

“A határokon tömegek akarnak átjutni Egyiptomba … megmondtuk, hogy egy biztonsági átjárót kell biztosítani a tömeg közepén az árulóknak és a milicistáknak. Azok, akik kapcsolatba léptek Amerikával, Nagy-Britanniával vagy Franciaországgal, és azok, akik a brit erők vagy az amerikai hadsereg visszatérését, valamint a NATO beavatkozását kérték, ezek az emberek, és családjaik már útban vannak Egyiptomba” – hangsúlyozta Szaif al-Iszlam, aki Nagy-Britanniában végzett felsőfokú tanulmányokat, és a reformtörekvések egyik képviselőjeként Líbia Nyugat-barát politikusaként volt ismert.

Kadhafi fia arról is beszélt az interjúban, hogy “Sarkozynek vissza kell adnia a pénz, amelyet az elnökválasztási kampányához Líbiától kapott”. “Mi finanszíroztuk a kampányát, van róla bizonyítékunk és azt készek vagyunk bemutatni” – tette hozzá. Majd így folytatta: “Először is azt kérjük ettől a bohóctól, hogy adja vissza pénzt a líbiai népnek. Azért segítettük, hogy a líbiai népért dolgozzon, de csalódtunk benne. Adja vissza a pénzünket!”

“Minden részlet rendelkezésünkre áll, a bankszámlák, a dokumentumok, az átutalási tranzakciók. Hamarosan mindent bemutatunk” – állította Szaif al-Iszlam Kadhafi.

Franciaország cáfol

A francia elnöki hivatal cáfolta, hogy Nicolas Sarkozy 2007-es elnökválasztási kampányát Líbia pénzelte. A múlt héten – miután Párizs hivatalosan elismerte a líbiai vezető ellenzékét tömörítő Átmeneti Nemzeti Tanácsot – Moammer Kadhafi egy líbiai televízióban fenyegetőzött azzal, hogy olyan “súlyos titkot” fog felfedni Sarkozy választási kampányával kapcsolatban, amely miatt az elnök azonnal meg fog bukni, de pontos részeltetekkel akkor nem szolgált.

Sarkozy megválasztását követően egyik első diplomáciai sikereként könyvelhette el a bolgár ápolónők szabadon engedését Tripoliban. Ezt követően a két ország között rendeződött a viszony, és 34 év után a francia elnök hivatalos állami látogatás keretében hivatalában fogadta Kadhafit, aki öt napot töltött Párizsban és kereskedelmi szerződéseket írt alá.

Támadás indult Miszráta ellen

Támadás indult szerdán Líbiában Miszráta, a felkelők kezén lévő nagyváros ellen. Egyelőre tüzérségi előkészítés folyik.

A felkelők beszámolója szerint tüzérség és harckocsik lövik a Tripolitól kétszáz kilométerre keletre fekvő várost, de a kormánykatonaság még nem hatolt be. “Nagyon erős az ágyúzás három irányból… úgy tűnik, utat akarnak nyitni a gyalogságnak” – mondta el az egyik lakos telefonon.

Kórházi forrás szerint öt ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik