Nagyvilág

Bengázi 48 órán belül elesik a diktátor fia szerint

A felkelők által uralt Bengázi 48 órán belül elesik - jelentette ki szerdán Moammer Kadhafi fia a francia Euronews televíziónak.

Szaif al-Iszlam Kadhafi a televíziós interjúban úgy fogalmazott: az ENSZ részéről érkező bármilyen döntés már “túl késő lesz“-adta hírül a Sky News.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsa szavazni fog a Líbia feletti repüléstilalmi zóna ügyében, valamint a felkelők állásait támadó Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők ellen irányuló további lépésekről.

“Mi amilyen gyorsan csak tudunk, New Yorkba megyünk, hogy megnézzük, tudunk-e szerezni a nemzetközi közösség számára további felhatalmazást annak érdekében, hogy tanulmányozni lehessen (a líbiai vezetés elleni) akciók széles palettáját, s ez alatt nem csak a repüléstilalmi zónát értem, hanem más lépéseket is” – mondta szerdán Kairóban újságírók előtt az amerikai külpolitika irányítója.

Közben Nicolas Sarkozy francia elnök levélben felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjait, hogy tegyenek eleget az Arab Liga múlt szombaton Kairóban megfogalmazott kérésének, és támogassák az észak-afrikai ország feletti repüléstilalmi zóna bevezetését.

A Moammer Kadhafi erői ellen harcoló felkelők szerdán visszaverték a Miszráta elleni támadást és több tankot is zsákmányoltak. A tripoli kormány erői heves tüzérségi támadást intéztek a fővárostól 200 kilométerre keletre, a tengerparton lévő város ellen, amelyet harckocsikkal és rakétákkal is lőttek. A szárazföldön megindult támadást azonban a védőknek délen és nyugaton sikerült visszaverniük.

Egy helybéli elmondása szerint jelenleg Miszrátától keletre vannak harcok, de nem súlyosak. Az összecsapásokról szóló híreket nem lehet ellenőrizni, mivel a líbiai hatóságok újságírókat nem engednek a közelbe, s maguk sem nyilatkoznak az eseményekről. Egy miszrátai kórház orvosa tizenegy halottról és húsz sebesültről számolt be.

Líbiai katonák elmondása szerint a felkelők ellenállnak az ország keleti részén lévő Adzsdábíjában, amely az utolsó fontos település a felkelők fő központjának tekintett Bengázi előtt. A helyszínre vitt külföldi újságírók ugyanakkor azt tapasztalták, a Tripolitól mintegy ezer kilométerre lévő város környékén a katonák a levegőbe lőttek, s azt mondták, hogy ellenőrzik Adzsdábíját. Az újságírókat magára a településre nem engedték be.

Eközben eltűnt a The New York Times (NYT) négy újságírója, akik a líbiai felkelésekről tudósítottak – adta hírül a tekintélyes amerikai újság szerdán. Anthony Shadid Pulitzer-díjas újságíróról, a NYT bejrúti irodájának vezetőjéről, Stephen Farrell videó-riporterről, illetve Tyler Hicks és Lynsey Addario fotóriporterekről utoljára kedden hallottak a napilap szerkesztői. Az újságírók aznap az Adzsdábíja városa körül kialakult harcokról tudósítottak. A líbiai hatóságok arról tájékozatták a lapot, hogy próbálják megtalálni a négy eltűntet – közölte NYT egyik vezető szerkesztője, Bill Keller.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik