Nagyvilág

Rendkívüli állapotot hirdettek Bahreinben

Három hónapi rendkívüli állapotot hirdetett ki Hamad bin Isza Ál Kalifa sejk bahreini uralkodó kedden, egy nappal azután, hogy a szomszédos országokból csapatok érkeztek a Perzsa-öbölbeli országba a síita tiltakozások megfékezésére.

“A Bahreinben kialakult viszonyok miatt (…) a király rendkívüli állapotot hirdetett ki egy három hónapos időszakra” – szögezte le az a hivatalos közlemény, amelyet az állami televízióban olvastak be.

A közlemény szerint a király utasította a fegyveres erők parancsnokát, hogy állítsa helyre a rendet, bevonva a hadsereget, a rendőrség alakulatait, a nemzeti gárda egységeit és “minden más erőt, amennyiben az szükségesnek bizonyul”.

Ez utóbbi utalás nyilvánvalóan arra a mintegy ezer katonára és ötszáz rendőrre vonatkozik, akiket Szaúd-Arábia, illetve az Egyesült Arab Emírségek küldött hétfőn a kicsiny szigetországba az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanács (GCC) keretében felállított haderő részeként. A szervezet már korábban kilátásba helyezte, hogy a népfelkelés által szorongatott bahreini vezetés védelmére siet a GCC-n belüli kölcsönös segítségnyújtás elve alapján, ugyanis Bahrein tagja a szervezetnek.

Az emírségek rendőreinek érkezése előtt bahreini kollégáik egy erőszakossá vált tüntetésen összecsaptak a szunnita királyi család uralma ellen tiltakozó, a lakosság zömét alkotó síita tüntetőkkel. Bahreinben a múlt hónapban kezdődtek a demokratikus változásokat követelő, magukat a szunniták által elnyomottnak valló síiták megmozdulásai.

A bahreini hatóságok hétfőn felszólították az ország lakosságát, hogy teljes mértékben működjön együtt a szaúdi, és a térség más országaiból érkező külföldi erőkkel.

A külföldi beavatkozás kapcsán az Egyesült Államok figyelmeztette a Perzsa-öböl arab államait, tartsák tiszteletben a bahreini nép jogait. “Felszólítjuk GCC-beli partnereinket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, tartsák tiszteletben a bahreini nép jogait és járjanak el olyan módon, hogy elősegítsék, ne pedig aláássák a párbeszédet” – mondta Washingtonban Tommy Vietor, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

Irán kedden egyenesen elfogadhatatlannak nevezte, hogy szaúdi katonák érkeztek Bahreinbe. Teherán egyben arra szólította fel az Öböl menti ország vezetését, hogy békés eszközökkel, külföldi intervenció nélkül válaszoljon a demokratikus reformokért tüntetők követeléseire.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik