Nagyvilág

Kadhafi erői visszafoglalták Zuvarát

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők visszafoglalták kedden Zuvara városát.

A mintegy 40 ezer lakosú, a fővárostól 120 kilométerre lévő olajkikötőt hétfőn nyugatról, délről és keletről is lőtték Kadhafi erői, majd páncélosok nyomultak be a város központjába. A város elfoglalásával a kormányerők megerősítették az ellenőrzést a fővárostól a tunéziai határig terjedő tengerparti szakasz fölött. Zuvara volt a felkelők által először elfoglalt városok egyike az egy hónapja tartó harcokban. A felkelők közlése szerint vannak még ellenállási gócok a városban.

A keleti országrészben kedden folytatódtak a kormányerők támadásai Adzsdábija ellen, amely a felkelők fő erősségének számító Bengázi előtti utolsó nagyobb város a tengerparton, attól délre 160 kilométerrel, Tripolitól pedig körülbelül ezer kilométerre. Hétfőn a harci gépek egy fegyverraktárat, felkelők állásait a város nyugati határán és egy török vállalat telephelyét támadták. Kedden folytatódott a felkelők állásainak bombázása. Utóbbiak légvédelmi ágyúkkal vették fel a harcot a támadó gépekkel.

A tulajdonképpeni front Adzsdábijától hat kilométerrel nyugatra húzódik, de a várostól nyugatra lévő tengerparton nincs minden egyértelműen a kormányerők kezén. A felkelőknek hétfőn sikerült visszafoglalniuk a Tripolitól 750 kilométerre lévő Marsza el-Brega kikötőváros egy részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik