Nagyvilág

Elfogtak 61 kalózt az Arab-tengeren

Az indiai haditengerészet 61 kalózt fogott el az Arab-tengeren egy elrabolt mozambiki halászhajón - közölte hétfőn egy szóvivő.

A haditengerészek rövid tűzharc után foglalták el a hajót vasárnap éjszaka a nyugat-indiai partvidéktől 1100 kilométerre, és kiszabadították a vízi jármű 13 fős legénységét. Az illetékesek most azt vizsgálják, hogy a tengeri rablók szomáliaiak vagy jemeniek.

Az Afrikától keletre elterülő óceánon évek óta garázdálkodnak kalózok, akik kereskedelmi hajókra csapnak le, hogy az elfogott tengerészekért váltságdíjat követeljenek. Tevékenységüket az elmúlt hónapokban jelentősen fokozták. Február óta 30 hajót fogtak el, és 660 túszt ejtettek.

India tevékenyen részt vesz a kalózellenes műveletekben. Az ázsiai ország haditengerészete a múlt hónapban 28, januárban pedig 15 kalózt fogott el.

Szomáliai kalózok 26 fős legénységével elengedtek egy bangladesi hajót, amelyet három hónapja raboltak el – közölte hétfőn a hajó tulajdonosa. A vízi jármű rakományával Szingapúrból tartott Európába, amikor december 5-én a szomáliai partoktól 3 ezer kilométerre lecsaptak rá a támadók. A hajótulajdonos – részletek feltárása nélkül – elmondta: a kalózok hosszas tárgyasok után engedték el a legénységet a hajóval együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik