Nagyvilág

Váratlan fordulat: Karzai kidobná a NATO-t az országából

A Nyugat-barátnak tartott afgán elnök szerint Pakisztánban kellene hadakozni.

Hamid Karzai afgán elnök felszólította szombaton az észak-atlanti szövetséget, hogy vessen véget afganisztáni hadműveleteinek. “Arra kérem a NATO-t és az Egyesült Államokat – tisztelettel és alázattal, minden arrogancia nélkül -, hogy vessenek véget az országunkban folytatott műveleteiknek” – mondta Karzai szombaton a kelet-afganisztáni Kunar tartomány székhelyén, Aszadábádban, ahol több száz törzsi vezetővel találkozott. A találkozón ott voltak annak a kilenc gyermeknek és több tucat további civilnek a hozzátartozói is, akik az elmúlt hetek téves NATO-csapásaiban vesztették életüket.

“Ami a terroristák és a nemzetközi terrorizmus ellen vívott háborút illeti, azt abban a térségben kell megvívniuk, amelyet az elmúlt kilenc évben többször megmutattunk már nekik, s amelyet ők is ismernek” – jelentette ki Karzai, a NATO-erőknek címezve szavait. “Nagyon türelmes nép vagyunk, de mostanra elfogyott a türelmünk” – tette hozzá.

Bár a Nyugat által 2001 végén hatalomba emelt afgán elnök szájából először hangzott el ilyen radikális követelés, Karzai évek óta szorgalmazza, hogy a NATO és az Egyesült államok erői inkább az iszlamista tálibok külföldi – mindenekelőtt pakisztáni – búvóhelyei ellen intézzenek támadásokat az afgán falvakban végrehajtott, gyakran civil áldozatokat követelő csapások helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik