Nagyvilág

Sugárzást mértek egy Japán atomerőmű közelében

Egy, a földrengésben megsérült Japán atomerőműben, a robbanás elkerülése érdekében, megnyitottak néhány biztonsági szelepet, de így sugárzó cezium került a szabadba.

A radioaktív cézium jelenlétét kimutatták a szakemberek, a japán részén fekvő Fukusima kormányzóság egyik atomerőművének közelében – jelentette a Kyodo hírügynökség az atomenergetikai biztonsággal foglalkozó japán hivatalra hivatkozva.

A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat közölte, hogy a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból engedtek ki gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében.

Kaieda Benri japán ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát.

A japán rendőrség szombati közlése szerint több mint 215 ezer embert menekítettek ki biztonságosnak vélt helyre Japán északi és keleti részén a földrengést és az által kiváltott tengeri szökőárt követően. Ebbe beletartozik az a 45 ezer fő is, akiket a két fukusimai atomerőmű tíz kilométeres körzetéből evakuáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik