Nagyvilág

Martonyi: Törökország sokat tesz hozzá a külügyminiszterek találkozójához

Martonyi János külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy Törökország nézőpontja teheti tartalmassá az észak-afrikai helyzet megtárgyalását.

Az uniós külügyminiszterek, gödöllői informális találkozójának második napján a tagjelölt államok delegációi is részt vesznek az ülésen.

A tárcavezető a találkozó második napján elindító nyilatkozatában kifejtette: szombaton az öt tagjelölt állam (Horvátország, Macedónia, Montenegró, Törökország és Izland) küldöttségeivel kiegészülve új felállásban folytatják a pénteken megkezdett tanácskozást az észak-afrikai térségről.

Martonyi János hangoztatta: a katonai beavatkozást szigorú feltételekhez kötötték, de minden az aktuális helyzet függvényében alakul, és attól is függ, hogy folytatódik-e az erőszak az országban. A katonai beavatkozás feltétele, hogy a súlyosbodó helyzet miatt feltétlenül szükség legyen rá, ENSZ BT-határozat adjon nemzetközi jogi alapot hozzá, és minden lépésre az Arab Ligával egyetértésben kerüljön sor – emlékeztetett.

A hivatalos program szerint az uniós miniszterek tanácskozásán szombaton az EU déli szomszédságának eseményei, főként a Líbiában, Tunéziában és Egyiptomban történtek szerepelnek a napirenden.

A külügyminiszterek csütörtökön rendkívüli találkozót tartottak Brüsszelben, az eseményen a pénteki állam- és kormányfői csúcsot készítették elő. A tárcavezetők akkor üdvözölték az észak-afrikai régióban végbemenő demokratikus változásokat, és kiterjesztették a líbiai vezetést sújtó korábban meghozott szankciókat. Döntöttek továbbá a líbiai javak befagyasztásáról szóló lista, illetve a fegyverembargó kibővítéséről, hogy gazdasági és politikai szinten is elszigeteljék a Kadhafi-rezsimet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik