Nagyvilág

Kövér László “a nemzeti tudatosság iránytűje”

A Székely Nemzeti Tanács által alapított Gábor Áron díjat vette át Marosvásárhelyen az Ország­gyűlés elnöke.

Az ünnepségen elhangzott beszédében a házelnök egyebek között kifejtette: a magyarországi nemzetpolitikai fordulat óta javultak a román-magyar kapcsolatok. Mint mondta, ez is azt bizonyítja, hogy nemcsak a romániai magyarságról lemondva lehet szomszédságpolitikát folytatni. A magyar nemzeti kormány nem fogja a nemzetpolitikai célokat a szomszédságpolitikáért feláldozni – hangsúlyozta Kövér László.

Ezt a gondolatot a politikus az ünnepség után újságíróknak adott nyilatkozatában is megerősítette. A múltban sokan tévesen úgy gondolták – mondta -, hogy megalázkodással, meghunyászkodással, őszintétlenséggel szerezhetünk magunknak barátokat, tisztelőket és szövetségeseket. Ez azonban ellentétes hatást vált ki, csak tovább fokozza a megaláztatást és a megvetést – fűzte hozzá. Barátságokat és szövetségeket csak saját értékeink és igazunk tudatában és képviseletében lehet szerezni – hangsúlyozta.

Az Országgyűlés elnöke a magyarországi alkotmányozási folyamattal kapcsolatban azt mondta: “Valamilyen formában meg fogjuk teremteni a magyarországi nemzeti közösségek parlamenti képviseletét”. Hozzáfűzte, hogy e témában Magyarország szívesen vár tanácsot a határon kívülről is.

Az ünnepség keretében Izsák Balázs, az SZNT elnöke adta át Kövér Lászlónak a Gábor Áron díjat. A szervezet ezt az elismerést évente ítéli oda olyan személyeknek, akik – mint az SZNT honlapján olvasható – áldozatos munkájukkal hozzájárulnak Székelyföld területi autonómiájának megvalósításáért. Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke – az SZNT egyik magas rangú tisztségviselője – laudációjában úgy fogalmazott: Kövér László a magyar nemzeti tudatosság iránytűje. Emlékeztetett a politikusnak arra a többször is hangoztatott gondolatára, amely szerint nem létezik külön “határon túli és határon inneni” magyarság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik