Nagyvilág

Visszavonulót fújtak a líbiai felkelők

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők néhány ellenállási gócot kivéve péntek reggelre ellenőrzésük alá vonták a Tripolitól 550 kilométerrel keletre fekvő Rász-el-Unúf városát.

A legfrissebb veszteségmérleg szerint a csütörtöki rász-el-unúfi harcokban tíz felkelő halt meg, és több tucatnyi megsebesült, de nagyon valószínű, hogy valódi számuk sokkal nagyobb ennél, ugyanis holttestek hevernek szerte az utcákon. A mentőszolgálatot a hadsereg nem engedi be a városba – közölte az AFP-vel egy orvos a fronthoz közeli Brega városából.

Kadhafi erői szárazföldi erőkkel, légierővel és hajókon érkező egységekkel foglalták el a várost, amelyben szórványosan még maradtak felkelők, és megpróbálnak ellenállni – mondta az orvos. Ezzel megerősítette a Bengáziban lévő felkelőparancsnokok állítását, miszerint a kormányerők átfogó támadást indítottak Rász-el-Unúfnál.

Más felkelők azt közölték, hogy a hadsereg előrenyomulását megakadályozandó erősítést küldtek bajtársaiknak a városhoz.

A térségben tartózkodó tudósítók szerint a hadsereg közben már túljutott Rász-el-Unúfon kelet felé. A felkelők ezzel egy időben visszavonulnak. A front mögötti első ellenőrzőpontjukat a várostól 15-20 kilométerrel keletre állították fel.

Az állami televízió figyelmeztette a felkelők kezén lévő keleti országrész lakóit, hogy ne közterületen végezzék el a pénteki imákat, mert életük veszélyben van a “zsoldosoktól és bűnbandáktól”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik