Nagyvilág

Ünnep lehet március 15. Romániában?

Az lenne a normális, ha a román parlament elfogadna egy olyan törvényt, mely szerint Erdélyben hivatalos szabadnappá nyilvánítanák március 15-ét - jelentette ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) városi szervezetének elnöke.

A Háromszék című napilap kérdésére – hogy a parlamenti képviselettel rendelkező RMDSZ eddig miért nem terjesztett a parlament elé erről szóló jogszabályt – Antal Árpád felidézte: maga is tevékenykedett képviselőként, de akkor nem tartották elérkezettnek az időt. De a mostani, alulról jövő kezdeményezések nyomán, amikor a helyi tanácsok is döntöttek erről, időszerű lenne a kérdés – tette hozzá. Antal Árpád ígéretet tett: szorgalmazni fogja ezt, hiszen lehet, hogy eljött a megfelelő pillanat, bár azt nem tudni, elfogadná-e a parlament az erről szóló törvényt.

Márton Árpád háromszéki képviselő szerint a jelenlegi ülésszak idején nincs sok esély arra, hogy a parlamentben támogatnák március 15. hivatalos ünnepnappá nyilvánítását.

A Kovászna megyei önkormányzat alkalmazottjai, a sepsiszentgyörgyi és a kovásznai városháza munkatársai egyébként nem kötelesek majd munkába menni, mert a kollektív munkaszerződésben foglaltak alapján a magyar nemzeti ünnep napja szabad számukra.

A helyi határozat nem elég

A háromszéki önkormányzatok közül tíz fogadott el olyan határozatot, amely az adott településen hivatalos ünneppé nyilvánította március 15-ét. A prefektúra (a román kormány megyei megbízottjának hivatala) megtámadta ezeket a döntéseket, a kormányhivatal jogászainak érvelése szerint hivatalos ünnepről csak a parlament dönthet, a helyi tanácsoknak nincs ilyen joguk.

A kovásznai és a zabolai tanács alávetette magát a prefektúra óhajának, és visszavonták határozatukat, nyolc önkormányzat, köztük a sepsiszentgyörgyi és a baróti azonban kitart, a közigazgatási bíróságon keresik igazukat.

Fekete Szabó András, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője a Krónika érdeklődésére jó ötletnek nevezte Antal Árpád javaslatát, de hozzátette: nem hisz abban, hogy ilyen törvénytervezetet el lehetne fogadtatni a plénummal. “A magyar nemzeti ünnep munkaszüneti nappá való nyilvánítása egyszer sem került terítékre a szenátusban és a képviselőházban, és ne felejtsük el, hogy az RMDSZ a testület 6 százalékát jelenti. Nehezen elképzelhető, hogy meg tudnánk győzni a parlamenti képviselők több mint 44 százalékát arról, hogy a magyar nemzeti ünnep legyen szabadnap Erdélyben” – fogalmazott Fekete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik