Nagyvilág

A tüntetők közé lőttek Jemenben

Szemtanúk beszámolója szerint pénteken tüzet nyitottak a biztonsági erők az elnök távozását követelő tüntetőkre a jemeni Adenben. Hatan megsérültek.

Az Arab-félszigeten fekvő ország déli kikötővárosban állítólag akkor lőttek rá a demonstrálókra, amikor azok megpróbálták letépni az Ali Abdalláh Száleh elnök kiragasztott fényképeit. Kórházi források szerint hat személy megsérült, egyikük állapota pedig súlyos.

Hadzsarainban az egyik helyi tisztségviselő elmondta, hogy a településen egy ismeretlen fegyveres négy katonával végzett. A News Yemen című híroldal pénteken azt közölte, hogy a biztonsági erők gyanúja szerint a halálos támadás hátterében az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjai állnak.

Jemenben országszerte több tízezren követelték a 32 éve hatalmon lévő Száleh távozását, így próbálva értésére adni, hogy nem fogadják el a csütörtökön tett kompromisszumos ajánlatát, amely egy független parlamenti kormányzást garantáló új alkotmányról szól. “Mi nem akarunk semmiféle kezdeményezést a részéről. Azt akarjuk, hogy menjen el!” – hangoztatta az egyik demonstráló.

A fővárosban a Szanaai Egyetem környékén a tüntető tömeg elárasztotta az utcákat. Számukat a Reuters tudósítója a helyszínen 40 ezerre becsülte. A megmozduláson több ezer nő is részt vett. Az ellenzékiek felvonulásával egy időben a Szálehet támogatók a Tahrír téren gyűltek össze.

Egy neve elhallgatását kérő magas rangú kormányzati tisztségviselő szerint Száleh – az általa bejelentett hangulatjavító intézkedés ellenére – nem valószínű, hogy túléli a személye elleni megmozdulásokat. Az ország központi részén található Maareb tartományban például azért vonult utcára több száz ember, mert nem fizették ki őket, miután meghallgatták egy futballstadionban a jemeni államfő beszédét.

Az Egyesült Államok leginkább attól tart, hogy Száleh rezsimjének megdöntése hatalmi vákuumhoz vezethet, amelyet majd kihasználnak az országban hemzsegő iszlamista harcosok. Jemenből az al-Kaida több támadást is indított már nyugati és szaúdi célpontok ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik