Nagyvilág

Izraelbe csempésztek egy mérnököt

Elítélte a Hamász palesztin iszlamista mozgalom pénteken azt, hogy az izraeli titkosszolgálat Ukrajnában feltehetően elrabolt, és Izraelbe szállított egy palesztin mérnököt.

Számi Abu Zohra, a Hamász szóvivője kijelentette, hogy az emberrablás sérti a nemzetközi jogot és Ukrajna szuverenitását, illetve újabb bizonyítékot szolgáltat arra, hogy Izrael semmibe veszi a nemzetközi közösséget. A szóvivő követelte Dirar Abu Sziszi haladéktalan elengedését, és felszólította Ukrajnát, ismerje el, hogy felelősség terheli a területén elkövetett bűncselekményért.

A 42 éves Dirár Abu Sziszi még február 19-én kora hajnalban tűnt el a Harkiv (Harkov) és Kijev között közlekedő vonatról. A hatgyermekes családapa ukrán felesége, Veronika azt állítja, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad rabolta el, hogy szabotálja az egyetlen gázai erőmű munkáját.

A férfi az erőmű műszaki igazgatója volt, s azért utazott Kijevbe, hogy kérelmezze az ukrán állampolgárságot.

Egy izraeli bíróság a minap teljes hírzárlatot rendelt el az ügyben, de a palesztinok jogait védő HaMoked nevű szervezet közölte, hogy Abu Sziszit egy Askelón melletti börtönben tartják fogva. Az ENSZ menekültügyi főbiztosának ukrajnai szóvivője megerősítette csütörtökön, hogy Abu Sziszi izraeli fogságban van. “Úgy véljük, hogy elrabolták, és illegálisan elhurcolták az izraeli titkos ügynökök, s ebben talán ukrajnai kollégáik is részt vettek” – mondta Makszim Butkevics.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik