Nagyvilág

Indulásra kész a Japánba készülő magyar mentőcsapat

Kéttonnányi felszerelésük már teherautón van: feszítő-vágókat, emelőket és emberek utáni kutatáshoz való felszereléseket visznek.

Péntek estére a magyar csapat felkészült, hogy útra induljon a földrengés sújtotta Japánba. Amennyiben fogadják a felajánlást, azonnal indulnak, a szükséges felszerelést már összekészítették a fővárosban, a polgári védelem központi bázisán – mondta a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője. Hozzátette: szombaton hajnalban egy katasztrófavédelmi szakember Brüsszelbe utazik, hogy segítse az Európai Unió katasztrófavédelemmel kapcsolatos, koordinációs munkáját.

Ha Japán akár az Európai Unión, akár a budapesti japán nagykövetségen keresztül hivatalosan fogadja a mentőcsapatot, másfél órán belül indulhatnak a szakemberek. A magyar mentőalakulat nyolc emberből áll, keresőkutyát nem visznek magukkal. Hogy a csapatot hol fogják bevetni, azt Japánban határozzák majd meg.

A mentőalakulat felszerelése kéttonnányi: van benne feszítő-vágó, emelő és világító felszerelések, személyek kutatásához szükséges felszerelések, valamint kommunikációs eszközök. Az alakulattal orvos ugyan nem, de egy egészségügyi szakember utazik: ő kiképzést kapott arra, hogy társainak vagy a sérülteknek segítséget nyújtson szükség esetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik