Nagyvilág

Szökőár pusztít Japánban – élő videó

A Japánban valaha mért legnagyobb, 8,9-es erősségű földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét. Két atomerőművel is gondok vannak. A fővárosban, Tokióban kilengtek az épületek. Már több száz halottat találtak, nagyon sok a sérült. A rengés után keletkezett cunamira az Egyesült Államokban is számítani kell.

Japánban már több száz halálos áldozata van a pénteki 8,9-es erősségű földrengésnek és az azt követő szökőárnak a helyi sajtó szerint. Az áldozatok száma még nőhet, ugyanis 56 eltűntről érkezett hír, illetve a cunami elsodort egy 100 embert szállító hajót is. Később két-háromszáz holttestre bukkantak a Mijagi prefektúra székhelyének, Szendainak az egyik strandján.

Az atomerőművek leálltak, szükségállapotot hirdettek

A japán ipari minisztérium pénteken közölte, hogy az országban a 11 atomreaktort automatikusan leállították. A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint tűz ütött ki a Mijagi prefektúrában található onagavai nukleáris központ egyik turbináját védő épületben, Tokiótól 300 kilométerre északra. A japán kormány közlése szerint a földrengés következtében leállt egy másik atomerőmű, a fukusimai hűtőrendszere, de nem volt radioaktív szivárgás. A kabinet elővigyázatosságból szükségállapotot hirdetett, evakuálják a lakosságot.

Képkockák az ABC televízió tudósításából. Forrás: MTI / EPA / ABC24

Képkockák az ABC televízió tudósításából. Forrás: MTI / EPA / ABC24

Kiterjesztették a csendes-óceáni térségre kiadott cunamiriadó körzetét, ebben már szerepel az Egyesült Államok, Kanada, valamint Mexikó nyugati partvidéke, veszély fenyegeti Alaszka partjait. A korábbi riasztás Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére terjedt ki.

Több rengés is volt

A japán kormány felszólította a lakosságot, hogy a helyzethez mérten őrizze meg nyugalmát, és a partvidéken lakók húzódjanak a magasabban fekvő területekre. A kabinet közölte, hogy fel kell készülni a szökőár további hullámaira is. Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán egy 7,3-es erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét. Jelenleg folyamatos utórengések vannak, a legutóbbi 5,8-as erősségű volt. E rengést néhány másodperccel korábban előre jelezték a szeizmográfiai műszerek. A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb.

Az NHK állami tévé szerint a katasztrófának “sok sérültje van”. A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Az országban leállították a sebesvonatok közlekedését. Tokióban az emberek kimenekültek az épületekből, egy nagyobb tűz keletkezett, a tévé sűrű füst gomolygását mutatta egy tokiói épületből. Helyszíni beszámolók szerint a földrengés több percen át tartott, és olyan erős volt, hogy az utcán sétáló emberek a földre estek. A földmozgás 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 6 óra 46).

Közben kiterjesztették a csendes-óceáni térségre kiadott cunamiriadó körzetét, ebben már szerepel az Egyesült Államok, Kanada, valamint Mexikó nyugati partvidéke, és veszély fenyegeti Alaszka partjait is. A korábbi riasztás Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére terjedt ki – jelentette a CNN. Tokióban és környékén négymillió háztartás van áram nélkül.


Free video chat by Ustream
A szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel halad, a tévéfelvételek tanúsága szerint a hullámok elérték a partot, autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el. A beáramló víz hatalmas területeket öntött el, rengeteg hordalékot sodorva magával. A keletkezett szökőár az oroszországi Szahalin szigetének partjait, valamint az Északi-Mariana-szigeteket is fenyegeti. Az árhullám jelenleg Tajvan felé tart. A Japán nyugati részében található Vakajama prefekturában a hatóságok a cumaniriadót követően húszezer embert kimenekítettek.

Jelentős károkat okozott Japán északkeleti részén a pénteki nagy erejű földrengés és az azt követő cunami – közölte Kan Naoto japán miniszterelnök. Rengetegen eltűntek, sok a sérült.
Egy tokiói irodaház dolgozói az utcán várakoznak a 8.9-es földrengés után (fotó: MTI/EPA) - Képgaléria

Egy tokiói irodaház dolgozói az utcán várakoznak a 8.9-es földrengés után.

Fotó: MTI/EPA (Képgaléria!)


A kormányfő hozzátette, hogy nukleáris létesítmények nem sérültek meg, radioaktív anyag nem került a levegőbe. Edano Jukio kormányszóvivő elmondta: katonákat küldenek a térségbe, hogy segítsék a mentést.

A tévéadásokban látszik, amint Tokióban a szökőár elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig hömpölyög végig a földeken, és elsodor mindent, ami az útjába kerül. Volt több utórengés, köztük egy 7,4-es erősségű. A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat.

Kigyulladt a Tokió melletti Csiba olajfinomító üzem. Automatikusan leálltak az atomerőművek, nincs vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok. A fukuszimai atomerőműben rendkívüli helyzetet és riadót rendeltek el azután, hogy a az egyik reaktor hűtőrendszere leállt a rengés hatására. A tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését
követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi
stabilitás érdekében.

Fotó: MTI / AP (Képgaléria!)

Fotó: MTI / AP (Képgaléria!)

A mostani a világ 7. legerősebb földrengése – jelentette a CNN. Az eddig mért legerősebb földrengése 9,5-es erősségű volt a Richter-skála szerint, 1960. május 22-én, Chilében.

Kínát nem veszélyezteti a cunami

A kínaiaknak nincs okuk a pánikra, de a Csendes-ócáni térség nagyobb részét éberségre figyelmeztette Csen Csien-min (Chen Jianmin) szeizmológus, a kínai földrengéshivatal igazgatója pénteken. A földrengés epicentrumától mintegy 2500 kilométerre fekvő Peking belvárosában, illetve külső kerületeiben lehetett érezni apróbb földmozgást, az északkeleti rész magas épületeiből több helyütt az utcára rohantak az emberek.

A kínai kereskedelmi tárca felhívta a Japánban érdekeltségekkel rendelkező vállalatait, hogy tegyenek meg mindent alkalmazottaik biztonságáért. A kínai vöröskereszt mentőcsapata már felvette a kapcsolatot Japán pekingi külképviseletével, s jelezte segítő szándékát. A 2008-ban alakult csoport vezetője a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy két japán oktatójuk csak a napokban tért vissza, s aggódnak értük, mert nem tudtak velük kapcsolatot létesíteni.

Ugyanez a csoport hét embert küldött a délnyugat-kínai Jingcsiang (Yingjiang) megyébe, ahol kedden az 5,8 erősségű földrengés következtében 25-en meghaltak, 250-en megsérültek. A területen 18 ezer ház dőlt romba és 50 ezer sérült meg. A katonák kutyákkal kutatnak a romok között a túlélők után, eddig 35 embert mentettek ki élve.

Kína – a kínai népi politikai tanácskozó testület szóvivője útján – együttérzéséről biztosította a japán vezetést és a földrengés károsultjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik