Nagyvilág

Erős utórengések rázzák Japánt

Újabb cunamiriadót fújtak, tömegek menekülnek a katasztrófa sújtotta országban.

Japánban rohamosan emelkedik a pénteki 8,9-es erősségű földrengést követő szökőár halálos áldozatainak száma: a japán média megerősítette, hogy több mint ezren veszítették életüket a katasztrófában. Az eltűntek száma egyelőre felbecsülhetetlen. A BBC News korábban úgy értesült, hogy 200-300 holttestet találtak egy tengerparti szakaszon, a tetemeket a Mijagi prefektúrában lévő Szendai strandon fedezték fel a tetemeket.

Az országból eközben 5,5-6,6 erősségű utórengéseket jelentettek, ám szakértők szerint még több ezer további utórengés várható. A japán meteorológiai intézet újabb cunamiriatót rendelt el. Időközben átszakadt egy gát is: a víztározóból kitörő áradat házakat borított el Fukusima prefektúrában, de még nem tudni, hogy mekkora áldozatokat követelt a baleset.

Magyar áldozatról egyelőre nem tudni.

A normális sugárzási szint ezerszeresét mérték szombat reggel a fukusimai atomreaktor irányítótermében, miután meghibásodott az előző napi pusztító földrengés után leállított egyik reaktor hűtőrendszere – jelentette a Kyodo japán hírügynökség.

Az NHK japán közszolgálati televízió szerint a Tokiótól 270 kilométerre északkeletre lévő Fukusima 1-es erőmű második számú reaktorának körzetében a normális sugárzási érték nyolcszorosát mérték, de ez egyelőre nem jelent veszélyt az emberi egészségre nézve.

Kan Naoto japán miniszterelnök mindazonáltal elrendelte a lakosság kitelepítését a reaktor körüli tíz kilométeres övezetből. Korábban három kilométeres körzetből evakuálták a lakosságot. A japán kormány szükséhelyzetet rendelt el, a szakértők eleinte úgy vélték, hogy nem történt nagyobb baj, ám később a Kyodo hírügynökség közölte: a környéken radioaktív sugárzást észleltek. Walt Patterson szakértő a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: komolynak tűnik a helyzet, amely nem megfelelő intézkedés esetén súlyosbodhat.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Elérték Latin-Amerika csendes-óceáni partvidékét a Japán északkeleti részén pusztító földrengés által előidézett szökőár első hullámai pénteken.

A mexikói kormány riadókészültséget rendelt el a csendes-óceáni partvidékre, de jelezte, hogy a veszély szintje csupán mérsékelt. A közép-amerikai országok közül Costa Rica, Honduras, Guatemala, Nicaragua és Panama ugyancsak kiadta a cunamiriadót. Hondurasban a riadókészültség vörös fokozatát rendelték el, ami a mentőszolgálatok mozgósítását jelenti. Salvador volt az egyedüli ország, ahol csak figyelmeztették a lakosságot, hogy figyelje a híreket, és hagyja el a tengerpartot.

A földrengés okozta cunami elérte Indonéziát és a Fülöp-szigeteket, Hawaiit és Kaliforniát, de egyik országból sem jelentettek károkat és áldozatokról sincs hír – közölték helyi hatóságok. Nem sokkal korábban terjesztették ki a csendes-óceáni térségre kiadott cunamiriadó körzetét, ebben már szerepel az Egyesült Államok, Kanada, valamint Mexikó nyugati partvidéke, veszély fenyegeti Alaszka partjait.

Sajtóértesülések szerint a cunami elsodort egy hajót, melyen 100 utas tartózkodott, de sorsukról a Mijagi prefektúra rendőrsége egyelőre nem tudott felvilágosítást adni.

A Kyodo hírügynökség jelentése szerint a 8,9-es erősségű földrengés utáni szökőárban eltűnt egy személyvonat, és a hatóságok egyelőre nem találják.

Kan Naoto japán miniszterelnök nyugalomra intette a lakosságot a lehető leghatékonyabb mentés érdekében. A japán hadsereg 300 repülőt és 40 hajót helyezett készenlétbe a mentési akciók lebonyolításához, a nemzetközi közösség részéről folyamatosan felajánlások érkeznek a mentéssel kapcsolatban. Eddig több mint 45 ország ajánlott fel segítséget a földrengés és szökőár sújtotta Japánnak – közölte pénteken az ENSZ. Elisabeth Byrs az ENSZ humanitárius irodájának vezetője a BBC hírtelevíziónak megerősítette, hogy mindenben segíteni fogják a katasztrófa sújtotta országot.

Időzített kéregbombán fekszik Japán

A Japán-szigetek az Eurázsiai kontinens legfiatalabb területei közé tartoznak. Japán lemeztektonikailag aktív területen helyezkedik el az eurázsiai, az észak-amerikai és a Fülöp-szigeteki lemez találkozási sávjában. A területen a kéregmozgás erős földrengéseket s aktív vulkáni tevékenységet okoz. Időszámításunk kezdetétől 2200 földrengést jegyeztek fel Japánban. Egy 1923. január 9-i cunamival kísért rengés közel százezer ember életét követelte, s tetemes anyagi károkat okozott. 1900 óta a mostanit jegyzik világviszonylatban a legnagyobb japán földrengésként. A közelmúltban a Szumátrát megrázó 2004. december 24-én szintén hatalmas szökőárral kísért földrengés négy magnitúdóval múlja felül az mait.

Ez volt a jelenkori történelem hatodik legnagyobb erejű földrengése – mondta Brian Bapty brit geológus a Sky News brit tévében. Hozzátette, hogy pénteki japán földmozgás nyolcszor volt erősebb a nemrég az új-zélandi Christchurchben bekövetkezettnél. A korábbi riasztás Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére terjedt ki.140 éve ez volt a legerősebb földmozgás Japánban.

Az AP hírügynökség értesülései szerint az állami televízió súlyos szökőár okozta károkról számolt be az ország északi részén. A köztévé elsodort épületekről, hajókról és autókról tudósított. Tokióban kilengtek az épületek, az NHK állami televízió sűrű füst gomolygását mutatta egy fővárosi épületből.

Itthon is érzékelték a földrengést

Magyarországon is érzékelték a szeizmológiai műszerek a Japánt megrázó, Richter-skála szerinti 8,9-es magnitúdó erejű földrengést, sőt a gyógyszergyárak érzékenyebb mérlegei meg is zavarodtak emiatt – közölte a Hír24 kérdésére Tóth László, a GeoRisk Földrengéskutató Intézet szeizmológusa.Tóth László elmondta, hogy a 8-as magnitúdónál erősebb földmozgás igen ritka, évente átlagosan mindössze egyszer fordul elő a világon. Földrengés következtében akkor alakulhat ki szökőár, ha az nem túl nagy mélységben történik. Ekkor a földkéreg törése következtében a felette lévő víztömeg „megloccsan”, és ez idézi elő a cunamit – magyarázta a szakember.

A tévék képernyőin látszik, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig hömpölyög végig a földeken, és elsodor mindent, ami az útjába kerül. A hatóságok sok áldozatra számítanak. Volt több utórengés, köztük egy 7,4-es erősségű.

A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok, a fővárosban, illetve környékén négymillióan maradtak áram nélkül.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a rengés 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt. A cunami óránként 800 kilométeres sebességgel haladt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Így keletkezik egy cunami (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik