Nagyvilág

Cunamiriadó van Kaliforniában

A cunami elérte a Hawaii-szigetek partjait - jelentette pénteken a CNN. Kaliforniában kétméteres hullámokat várnak.

Kétméteres hullámok fenyegetik Kalifornia partjait a pénteki japán földrengés keltette cunami következtében. Lezárták a strandokat és a partvidéket, az állam legészakibb tengerparti városa, Del Norte, valamint a San Franciscótól délre található San Mateo körzetében pedig evakuálták a lakosság egy részét.

A Hawaiin és az Egyesült Államok nyugati partvidékén – Alaszkában, Washington államban és Kaliforniában – található kőolaj-finomítókban cunami-készültséget rendeltek el. A Chevron azt jelentette, hogy hawaii és kaliforniai létesítményeiben felkészültek a cunamira, a Valero pedig figyelemmel kíséri a fejleményeket, de kaliforniai üzemeiben nem módosított a termelés menetén.

A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés.

Elérte Havaiit

A rengés epicentrumától 6200 kilométerre lévő szigetcsoporton előzetesen evakuálták a tengerparti települések lakosságát. A három legnagyobb repülőteret bezárták, a haditengerészet Pearl Harborban állomásozó hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésben.

A polgári védelem szintén kiüríttette Guam alacsonyan fekvő területeit. Elrendelték, hogy a lakosság vonuljon olyan helyre, amely legalább 15 méterrel a tengerszint felett található.

A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés.

A Hawaiin született Barack Obama elnököt Washingtonban helyi idő szerint 4 órakor értesítették a vészhelyzetről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik