Nagyvilág

A Facebookon mentik az áldozatokat

A Japán északkeleti partvidékét sújtó 8,9 erősségű földrengés és árhullám alig pár órája történt, a közösségi médián máris az áldozatokat kereső oldalak, információt és segítséget nyújtó bejegyzések ezrei jelentek meg.

A világsajtó elsőként a Google által létrehozott egyik keresőoldalra hívta fel a helyszínen tartózkodók figyelmét. A „Japan Person-Finder” lényege, hogy már a nyitóoldalon két kategóriába csoportosítja a látogatókat: azok, akik szeretteiket keresik, a nevet és az azonosításra szolgáló információt töltik fel, egy másik oldalra pedig azok bejegyzéseit várják, akiknek információjuk van a helyszínen tartózkodó emberekről, vagy csak segítséget szeretnének nyújtani. A két adatbázis találkozásával egymásra találhatnak a bajba jutottak.

Fotó: MTI / AP (Képgaléria!)

Fotó: MTI / AP (Képgaléria!)

A Facebookon szintén erős összefogásnak lehetünk tanúi. A jelenlegi legnépszerűbb oldal a “Japan Earthquake”, ahová fotókat, bejegyzéseket és videókat várnak. Az egyik beszámoló szerint a földrengés több mint 3 percen át tartott. „Nem is rengés volt, inkább olyan érzés, mint amikor egy hajót dobál a viharos tenger” – írta az egyik felhasználó. Egy másik bejegyzés arról számolt be, hogy a rengés után 4 perccel figyelmeztették a lakosságot, hogy árhullám érkezik, az embereknek azonban már nem volt esélyük, ugyanis 1 perc múlva elérte a partokat a cunami. Ugyanitt többen megemlítették, hogy számos hamis, adománygyűjtő oldal jött létre az interneten, amely mögött nem áll valódi segélyszervezet. A mindössze pár órája létező oldalhoz csatlakozók száma exponenciálisan növekszik. pp

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

A „Messages of support for Japan” nevű oldalra imákat és együtt érző bejegyzéseket töltenek fel a felhasználók. A lap létrehozója maga is meglepődött azon, milyen sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez: „csak harminc perce indult el, máris 40-en csatlakoztak”.

Kövesse a katasztrófa legfrissebb fejleményeit folyamatosan frissülő cikkünkből!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik