Nagyvilág

Martonyi: világosan kell üzenni Líbiának

Az EU-nak világos politikai üzenetet kell küldenie Líbiába - hangoztatta Martonyi János külügyminiszter Brüsszelben.

Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek távoznia kell a hatalomból, és ha nem ezt teszi, országát politikai és gazdasági téren is teljesen elszigetelik – fejtette ki Martonyi János az EU-tagállamok külügyminisztereinek e témával foglalkozó rendkívüli találkozójára érkezve.

Kiemelte, hogy megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a humanitárius helyzetre is. Az EU jelenleg meghatározó szerepet játszik a kimenekítési műveletekben, jóllehet az uniós állampolgárok túlnyomó részét már sikerült kimenekíteni az országból – tette hozzá.

Megállapodtak az Európai Unió tagországai a líbiai vezetés elleni szankciók kiegészítéséről – jelentette be az EU magyar elnöksége. A döntés szerint zárolják öt pénzügyi vállalkozás külföldi vagyonát és forrásait. Emellett egy névvel bővítették a Moammer Kadhafi líbiai vezető környezetében található személyek listáját, akik ellen vízumtilalmat és vagyonbefagyasztást rendeltek el – a nevet egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az úgynevezett írásos eljárás útján született döntés bejelentését az EU-külügyminiszterek líbiai helyzetre összpontosító csütörtöki rendkívüli találkozójához igazították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik