Nagyvilág

Baradei indulni fog, és új alkotmányt akar

Mohamed el-Baradei egyiptomi politikus bejelentette, hogy indulni akar az arab országban idén rendezendő elnökválasztáson.

Baradei – aki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) akkori főigazgatójaként a NAÜ-vel együtt 2005-ben Nobel-békedíjat kapott – az ONTV egyiptomi magántelevízióban sugárzott beszélgetős műsorban jelentette be indulási szándékát.

Baradei ezt most először jelezte egyértelműen azóta, hogy az országot közel három évtizeden át irányító Hoszni Mubarak elnök példátlan tömegtüntetések hatására februárban lemondott tisztségéről.

Politikai elemzők a következő elnök- és parlamenti választásokon annak jeleit keresik majd, hogy mennyire lesz demokratikus az arab ország a Mubarak-korszak politikai elnyomása után, amely az ellenzéket erőtlenné tette és elfojtotta a politikai tevékenységet.

Baradei a tévéműsorban elmondta azt is, hogy teljesen új alkotmányt szeretne országának a jelenlegi alaptörvény módosítása helyett. Ez utóbbiról március 19-én népszavazást rendeznek Egyiptomban. Baradei hozzátette, hogy a referendumon emiatt nemmel fog szavazni az alkotmánymódosításra.

A Mubarak-rendszert élesen bíráló Baradei január 27-én tért haza Egyiptomba, ahol egy időre házi őrizetbe helyezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik