Nagyvilág

Némaságra kényszeríthették Kadhafi “asszonyát”

Hazatérése óta nem jelenik meg a sajtó előtt és nem hajlandó nyilatkozni a Kadhafi kedvenc ápolónőjeként elhíresült Galina Kolotnyickaja.

Egy nyugalmazott ukrán felderítőfőnök szerint a líbiai titkosszolgálat nagy valószínűséggel szigorú hallgatási fogadalmat csikart ki belőle – írta szerdán a Szevodnya internetes kiadása.

Alekszandr Sarkov, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) felderítési főosztályának volt főnöke biztosra veszi, hogy a líbiai szakszolgálatok alaposan “megdolgozták” az elnök környezetéből távozó alkalmazottakat, nehogy bizalmas információkat szivárogtassanak ki. Ha bármit nyilvánosságra hoznának a munkájukról, az alighanem végzetes következményekkel járna számukra, ami Kadhafit ismerve, véresen komolyan vehető.

Az Radio Mayak értesülései szerint könnyen lehet, hogy az ukrán hatóságok véglegesen bevonják a hazatért ápolónő útlevelét azok után, hogy az őt hazaszállító katonai szállítógépen botrányt rendezett. Szemtanúk szerint Kolotnyickaja mélyen felháborodott azon, hogy egy kényelmes utasszállító helyett egy rideg raktérben kell utaznia. Azt kiabálta, hogy ő Kadhafi asszonya, ezért megérdemelné a neki kijáró luxust. Az ápolónő valósággal tombolt, ezért a gép legénysége már-már azt fontolgatta, hogy megkötözik az asszonyt. A leszállást követően az SZBU munkatársai azonnal elvették az útlevelét.

Galina Kolotnyickaja hazatérése óta lánya aprócska lakásában tartózkodik, a Kijevhez közeli Brovariban. Az ötvenes években épült kopottas lakótelepi ház kijáratát azóta is újságírók serege tartja szemmel éjjel-nappal, de az asszonyt eddig senkinek sem sikerült lencsevégre kapnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik