Nagyvilág

Kadhafi “gyarmatosító összeesküvéssel” vádolja a Nyugatot

"Gyarmatosító összeesküvéssel" vádolta a Nyugatot Moammer Kadhafi líbiai egy szerdán sugárzott tévéinterjúban.

“Ismét gyarmatosítani akarják Líbiát. Ez egy gyarmatosító összeesküvés” – mondta Kadhafi az LCI francia hírtelevíziónak adott interjúban, amikor arról kérdezték, mi a véleménye arról, hogy a Nyugat, így Franciaország is a felkelőket támogatja. Arról is faggatták Kadhafit, hogy fontolgat-e emiatt “megtorló intézkedéseket” Franciaország ellen. Szűkszavúan azt válaszolta erre, hogy “majd meglátjuk”.

A Kadhafihoz hű erők kedden fokozták a nyomást a felkelőkre, légi- és szárazföldi támadásokat intéztek ellenük Kelet-Líbiában.

A nép fegyvert fog a Nyugat ellen

A líbiai nép fegyvert fog a nyugati hatalmak ellen, ha zárlatot akarnak bevezetni az ország légterében, mert e lépésükből kiderülne valódi céljuk: ellopni Líbia olaját – jelentette ki Moammer Kadhafi líbiai vezető a TRT török televízióban szerdán sugárzott interjújában.

Nagy-Britannia és Franciaország határozattervezetet készít elő, amellyel – elfogadásának esetén – az ENSZ Biztonsági Tanácsa repüléstilalmi zónát létesítene Líbia felett.

Kadhafi a kedd este Tripoliban felvett interjúban megismételte azt a vádját, hogy a lázadás az al-Kaida műve, és figyelmeztetett, hogy ha a terrorhálózat a hatalmába keríti Líbiát, akkor “káosz lesz az egész térségben, egészen Izraelig”. Ismét felvázolta azt a rémképet, hogy afrikai menekültek árasztják el Európát.

Kadhafi előretört az-Závijában

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők harckocsikkal, rakétákkal, harci gépekkel ellentámadást indítottak szerdán az ország keleti felét ellenőrzésük alatt tartó felkelők ellen. A halott város képét mutató az-Závijában szerdán egyre közelebb jutottak az ellenzék kezén lévő központi térhez.

Egy szemtanú kedden arról számolt be, hogy az-Záviját – amely a legközelebb van Tripolihoz – már visszafoglalták a kormányerők, utcáin harckocsik és harcjárművek dübörögnek, s vaktában lőnek házakra. Egy helyi lakos szerdai közlése szerint harci gépek és tankok kedden reggeltől késő estig támadták a várost, de annak egy része még a felkelőké.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kijelentette: nem az Egyesült Államoknak kell kezdeményeznie, hogy vezessenek be zárlatot Líbia légterében, és a bevezetésről az ENSZ-nek kell döntenie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik