Nagyvilág

A világ legbefolyásosabb női

A Hír24 összeállítása a világ legnagyobb hatalmú, illetve leginspirálóbb hölgyeiről a nemzetközi nőnap alkalmából.

1. Angela Merkel

Az eredetileg fizikus képzettségű kereszténydemokrata politikusnő méltán került az első helyre: ő Németország első női kancellárja, a világ negyedik legnagyobb gazdaságának vezetője.

2. Hillary Clinton

A korábbi First Lady, illetve amerikai elnökaspiráns jelenleg az Egyesült Államok külügyminisztere. Az ország történelemében eddig ő került a legközelebb ahhoz, hogy Amerika első női elnöke legyen. Külügyérként továbbra is elkötelezetten küzd a nők jogaiért szerte a világon.

3. Dilma Rousseff

Brazília első női elnökeként a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságát, s feltörekvő hatalmát vezeti. Mielőtt a latin-amerikai ország első női államfője lett, ő volt az első női kabinetfőnök is Brazíliában Luiz Ináció Lula da Silva volt elnök mellett.

4. II. Erzsébet

Kormányfők jönnek-mennek, a brit királyné viszont immár 59 éve áll országa élén, s saját bevallása szerint, míg fizikailag képes lesz elvégezni feladatait, ez így is marad.

5. Johanna Sigurdardottir

Izland miniszterelnökeként hozzájárult ahhoz, hogy az északi szigetország globális mintaállammá vált a nemek egyenjogúsága terén. 2010-ben a Világgazdasági Fórum nemi egyenlőségi rangsorában Izland szerezte meg az első helyet.

6. Catherine Ashton

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjeként az Unió “külügyminisztere”, s legbefolyásosabb diplomatája.

7. Ránija Ál Abdullah jordán királyné

A gyerekek minőségi oktatásáért, illetve a kultúrák közötti kommunikációért végzet munkája miatt számos elismerésben részesült világszerte, a nemzetközi fórumokat és az internetes technológiákat egyaránt kihasználva aktívan küzd azért, hogy a közel-keleti és a nyugati országok jobban megértsék egymást.

8. Carla Bruni-Sarkozy

Francia First Lady, egykori szupermodell és énekesnő. Nicolas Sarkozy feleségeként újabban elkötelezett filantróp és emberi jogi aktivista. 2010-ben nyílt levélben ítélte el egy iráni nő tervezett kivégzését, kiváltva ezzel az iráni sajtó gyűlöletét.

9. Aung San Suu Kyi

A burmai ellenzék csaknem 15 évig házi őrizetben tartott vezetője az emberi jogokért, illetve az elnyomás ellen folytatott békés küzdelem szimbóluma, 1991-ben elnyerte a Nobel-békedíjat.

10. Julia Gillard

Ausztrália első női miniszterelnökeként egy kontinensnyi ország vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik