Nagyvilág

Vádlottak padjára kerül Jacques Chirac

Jacques Chirac az első volt francia köztársasági elnök, akinek a vádlottak padjára kell ülnie a párizsi büntetőbíróságon, mégpedig illegális pártfinanszírozási ügyek miatt.

Elképzelhető azonban, hogy a hétfőn kezdődő pert a védelem alkotmányossági aggályai miatt határozatlan időre elhalasztják.

Az összevont perben vizsgált, két hasonló jellegű ügy Chiracnak még az elnökséget megelőző párizsi főpolgármesteri időszakára (1977-1995) nyúlik vissza. A 78 éves politikus ellen azonban csak négy évvel ezelőtti leköszönése után indulhatott vizsgálat, addig ugyanis köztársasági elnökként mentelmi jogot élvezett.

A vád szerint a párizsi főpolgármesteri hivatalban 1990 és 1995 között fiktív állásokat hoztak létre a jelenleg kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) jogelődje, a Chirac által alapított, és akkoriban általa irányított Tömörülés a Köztársaságért (RPR) nevű jobboldali párt munkatársainak részére. A volt elnököt azzal gyanúsítják: összesen 28 esetben engedélyezte, hogy a pártjának dolgozó személyeket az önkormányzati büdzséből fizessék. Közpénzek elsikkasztása és hivatali visszaélés ellene a vád.

Chirac rendre tagadta a felhozott vádakat, az ellene indított per pedig egyedülálló Franciaországban. Korábban csak Henri Philippe Pétaint, ismertebb nevén Pétain marshallt citálták büntetőbíróság elé a II. világháborút követően hazaárulás vádjával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik