Nagyvilág

Megérkezett a magyar adomány Líbiába

Az elsők között érkezett meg a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománya hétfőn a líbiai felkelők kezén lévő Bengáziba, az észak-afrikai ország második legnagyobb városába.

Az Október 7. nevű kórházba 2,5 tonna kötszert, jódot, sebtapaszt, gyógyszert, továbbá a betegek étkeztetését segítő rizst, olajat és cukrot vittek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai. Az adományból több helyi kórház is részesül majd a következő napokban – közölte Fekete Dániel sajtóreferens.

Ezen túl az egyiptomi-líbiai határ mentén rekedt menekültek között 1000 csomag ivóvizet, sajtot, kenyeret, gyümölcslevet és halvát (magas szénhidrát tartalmú étel) osztanak szét, ebben egyiptomi önkéntesek is segítenek. A következő napokban még körülbelül 10 ezer emberre számítanak Bengázi felől, az érkezők élelemmel és vízzel való ellátása tehát folyamatos feladat.

Belényi Dániel a magyar adományokkal Fotó: Marosi Antal / MTI

Belényi Dániel a magyar adományokkal Fotó: Marosi Antal / MTI


Mint azt Belényi Dániel, a segélyszervezet Bengáziban tartózkodó munkatársa elmondta: több mint 30 órás utazás után hétfőn reggel sikeresen megérkeztek Bengáziba, a líbiai szakaszon az ellenzék biztonsági kíséretet nyújtott. Ennek is köszönhető, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet adománya nemzetközi szinten is elsők között érkezett meg a keleti országrészbe. A segélyszállítmányok eljuttatására jelenleg ez az egyetlen szárazföldi útvonal az ország második legnagyobb városába. Az úton a helyi lakosok is segítettek, volt, aki friss kenyeret adott, mikor megálltak egy ellenőrzőpontnál.

Belényi Dániel elmondta, hogy a rendelkezésükre álló pénzből Egyiptomban szerezték be a több mint egy tonna élelmiszert és a sürgősségi egészségügyi ellátáshoz szükséges felszereléseket. A szervezet anyagi lehetőségeitől függően újabb segélyszállítmányokat készül eljuttatni Líbiába – tette hozzá.

A magyar segélyszervezet munkatársai március 2-án indultak el Líbiába, hogy a már a helyszínen lévő nemzetközi társszervezetekkel együttműködve előkészítsék a konfliktus elől menekülő emberek segélyezését, és felmérjék a kórházak felszereltségét. Fekete Dániel sajtóreferens akkor elmondta: szervezetük ötmillió forintot különített el saját tartalékából arra, hogy Egyiptomban megvásárolandó élelmiszerrel és egészségügyi eszközökkel segítsék a líbiai lakosságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik