Nagyvilág

Marokkóban is tüntetnek a demokráciáért

Több száz - többségében fiatal - tüntető követelt jogállamiságot, valamint radikális politikai és társadalmi reformokat a marokkói parlament előtt.

A demonstrálók a Facebook közösségi portálon közzétett felhívásra gyűltek össze vasárnap Rabat központjában, majd vonultak a törvényhozás épülete elé.

Casablancában szintén több százan tüntettek a “társadalmi igazságosság” jelszavával, a hatalom koncentrációja és a vagyonok felhalmozása ellen. A tömegben az Igazságosság és Jótékonykodás nevű – nem engedélyezett, de megtűrt – iszlamista mozgalom számos tagja is feltűnt, akik mielőbbi demokratikus változásokat követeltek.

Az észak-marokkói Tangerben mintegy százan tüntettek. A rendfenntartók feloszlattak egy fiatalokból álló csoportot, amely meg akarta zavarni a megmozdulást.

Az arab világon demokráciakövetelő tüntetések sorozata söpört végig azóta, hogy tömegdemonstrációk hatására január 14-én megbukott Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnök. Februárban az országát csaknem három évtizede irányító Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kényszerült távozásra, Líbiában pedig az ellenzék fegyveres harcokat vív a 41 éve hatalomra került Moammer Kadhafi vezetőt támogató erőkkel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik