Nagyvilág

Késekkel támadtak az egyiptomi tüntetőkre

Késekkel és benzines palackokkal felfegyverzett civilek támadták meg Kairóban vasárnap este a hírhedt állambiztonsági szolgálat reformját követelő tüntetőket - közölték szemtanúk.

Vélhetően ez az első eset, hogy egyforma öltözéket viselő fegyveresek csoportosan megtámadták a demokráciakövetelő tüntetőket azóta, hogy az arab országot csaknem három évtizeden át irányító Hoszni Mubarak elnök példátlan tömegdemonstrációk hatására február 11-én lemondott tisztségéről, s ideiglenesen a hadsereg vette át a hatalmat.

A vasárnap esti események arra emlékeztettek, amikor a kairói Tahrír téren Mubarak hívei időről időre rátámadtak a demokráciakövetelő tüntetőkre.

Ez utóbbiak a hét végén az egyiptomi belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó állambiztonság 11 irodáját támadták meg az ország több városában, közülük néhányat felgyújtottak, s néhol olyan titkos dokumentumokat koboztak el, amelyek reményeik szerint bizonyítják, hogy a titkosszolgálatok megsértették az emberi jogokat. A tüntetők követelték a politikai foglyok szabadon engedését, az általuk kínzásokkal, gyilkosságokkal és a lakosság megfélemlítésével vádolt szervek feloszlatását.

Kairóban vasárnap este több százan az állambiztonsági szolgálat főhadiszállása előtt tüntettek, s megkíséreltek behatolni az épületbe. A katonák a levegőbe leadott lövésekkel próbálták meg feloszlatni a tömeget, amely megpróbált elmenekülni; ekkor támadt rájuk a késekkel, benzines palackokkal felszerelkezett csoport. Egy szemtanú állítása szerint tizenöten megsebesültek, egyikük állapota sem súlyos.

Az állambiztonsági szolgálat hálózatai az elmúlt évtizedekben sűrűn átszőtték az egyiptomi társadalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik