Nagyvilág

Mentené az ENSZ a líbiai sérülteket

"Sürgős hozzáférést" követelt az ENSZ vasárnap a segélyszervezetek számára azokhoz a sebesültekhez, akik a Moammer Kadhafi líbiai vezetőt támogató erőknek a Misztráta városa elleni, nehézfegyverekkel indított heves támadásában sérültek meg.

Valerie Amos főtitkárhelyettes, az ENSZ humanitárius akcióinak irányítója közleményében hangsúlyozta, emberek sebesültek meg, haldokolnak a támadás következtében. Amos felszólította a líbiai hatóságokat, engedélyezzék, hogy a segélyszervezetek munkatársai emberéletek megmentése érdekében azonnal eljuthassanak a sebesültekhez.

A főtitkár-helyettes – aki vasárnap a tunéziai-líbiai határnál tartózkodott, közleményét pedig az ENSZ humanitárius segélyeket koordináló hivatala (Ocha) ismertette a világszervezet New York-i székhelyén – köszönetet mondott a tunéziai hatóságoknak azért, hogy lehetővé tették közel 100 ezer menekült átjutását Líbiából a szomszédos országba. Tunéziában csütörtökön légihíd létesült a menekültek hazaszállítása érdekében.

Egy misztrátai lakos a francia hírügynökségnek telefonon elmondta, a Tripolitól 150 kilométerre keletre fekvő település továbbra is a Kadhadfi ellen fellázadt felkelők kezén van, jóllehet a kormányt támogató erők nehézfegyverekkel heves támadást indítottak ellene. “Harckocsik gránátokkal lövik a városközpontot” – mondta.

Kadhafi Franciaországot vádolja

Moammer Kadhafi líbiai vezető országa belügyeibe való beavatkozással vádolta meg Franciaországot egy interjúban, amelyet hétfő reggel sugárzott a France 24 televízió. Kadhafi szerint Párizs beavatkozása a felkelőket segíti. Megismételte azt a vádját is, hogy a felkelők az al-Kaida terrorhálózat szolgálatában állnak. “Összeesküvés van folyamatban Líbiában. Felfegyverzett szélsőségesek, az al-Kaida csoportocskái, alvó sejtjei fogtak fegyvert a rendőrség és a hadsereg ellen. Az al-Kaida tudatosan tervez. Megpróbálta a maga javára fordítani a tunéziai és az egyiptomi helyzetet. Százak és százak haltak meg a rendőrség és a lázadók soraiból. Mi partnerek vagyunk a terrorizmus elleni küzdelemben” – jelentette ki.

Washington nem tervez azonnali légtérzárat

Az Egyesült Államok és szövetségesei globális választ fognak adni a líbiai polgárháború által jelentett kihívásokra, a repüléstilalmi zóna megteremtése az észak-afrikai ország felett nem “videojáték” – jelentette ki vasárnap az NBC-nek Bill Daley, a Fehér Ház kabinetfőnöke.

Daley ezzel mintegy reagált a republikánusok legutóbbi volt elnökjelöltjének, John McCain szenátornak az ABC televízióban hangoztatott felvetésére, miszerint egy, az amerikaiak által létrehozandó légtérzár meggátolhatná Moammer Kadhafi légierejét abban, hogy a lázadókat bombázhassa és alátámasztaná az amerikai elnök kijelentésének komolyságát, miszerint a líbiai vezetőnek távoznia kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik