Nagyvilág

Líbia – Miszrátánál visszaverték a hadsereg támadását

A líbiai felkelők vasárnap visszaverték a kormányerők támadását Miszráta városánál - közölték helyi lakosok.

Egy másik településnél, Ben-Dzsavádnál pedig (ahonnan a felkelők nap közben kénytelenek voltak visszavonulni) a két fél heves tüzérségi párbajba kezdett: a frontvonal a várostól 3 kilométerre húzódik, s a felkelők erősítésekre várnak, hogy újra támadásba induljanak.

A Tripolitól keletre fekvő Miszrátában, az ország harmadik legnagyobb városában, egy orvos szerint a felkelők és a polgári lakosok közötti harcok legalább 18 halálos áldozatot követeltek. A Kadhafi-ellenes erőknek a várost támadó katonái közül 20-at elfogtak, s a támadás visszaverése után újból teljesen ellenőrzik a települést. A kormányerők a közeli légitámaszpontra vonultak vissza. Vasárnap reggel a líbiai állami televízió azt állította, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hűséges erők visszafoglalták Miszráta városát – ám ezt helyi lakosok már akkor is cáfolták.

Ben-Dzsavádot a felkelők szombaton elfoglalták, ám később kiürítették a települést, s ezt kihasználva a Kadhafi-párti erők titokban újra állásokat építettek ki a városban. S mikor a felkelők vasárnap újra megjelentek itt, belefutottak a kormányerők csapdájába: ezért kellett viharos gyorsasággal visszavonulniuk. Ben-Dzsavád Szirttől, Kadhafi szülőhelyétől mintegy száz kilométerrel keletre van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik