Nagyvilág

Líbia – Bangladesi menekültek halála Krétánál

A líbiai harcok elől hajón Krétára evakuált 49 bangladesi vízbe ugrott a görög sziget partjainál a vasárnapra virradó éjjel: hárman meghaltak, 14-én eltűntek, 25-en kórházba kerültek.

A parti őrség és a haditengerészet tucatnyi hajója, egy katonai helikopter és halászhajók pásztázzák a vizet az eltűntek után kutatva. Az Ionian King nevű, ciprusi zászló alatt közlekedő hajó 1288 kimenekítettel, többségében bangladesi vendégmunkással a fedélzetén indult el a líbiai Tripoliból, és szombat éjjel kötött ki a krétai Szúdában egy másik hajóval, a Nissos Rhodesszal együtt, amely szintén főleg bangladesieket hozott.

A hajóról kötélen menekülni próbálók bizonyára azt akarták elkerülni, hogy a görög hatóságok visszaküldjék őket Bangladesbe. Évente tízezrek próbálnak Görögországon át illegálisan az Európai Unióba jutni a jobb élet reményében.

Két új tábort épít a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) és az Egyesült Arab Emírségek a líbiai-tunéziai határ tunéziai oldalán, a várható nagy menekülthullám fogadására – jelentette be vasárnap a szervezet regionális illetékese. Monji Slim elmondta, a vöröskereszt egy már létező, a tunéziai hadsereg által működtetett, kétezer sátras menekülttábor közelében létesít egy újabb sátortábort ötezer fő befogadására, de a kapacitása “15 ezer főig bővíthető lesz”. Ezenkívül “az Egyesült Arab Emírségek felajánlotta egy tábor és egy kórház építését” a környéken – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik