Nagyvilág

Épek és egészségesek a megkerült magyar turisták

A Bucsecs-hegységben rekedt, majd megkerült magyar turisták vasárnap délután el is indultak Brassó felé - román hegyi mentő források szerint.

Florin Bodoc, az illetékes helyi hegyi mentő alakulat (Salvamont Bran) vezetője telefonon elmondta: a három magyar (két férfi és egy nő) valóban lavinába került szombaton, de saját erejükből vergődtek ki a hótakaró alól, és saját lábukon jutottak le a magasabb helyekről, így jutva el a Zanoaga-tisztásnál található menedékházig. Útközben találkoztak a keresésükre kivezényelt hegyi mentőkkel.

A mentőcsapat hiába kereste a turistákat a hegység más különböző pontjain, ők saját maguk jutottak biztonságos helyre. Szerencséjük volt, mert jó felszereléssel rendelkeztek, s most mindhárman épek és egészségesek.

A hegyi mentők információi szerint a három magyar még szerdán indult el a Brassó melletti Négyfaluból (Sacele) a 2506 méter magas Omu-csúcs felé, amely a Bucsecs-hegység legmagasabb csúcsa Brassó megye és Prahova megye határán (ez Romániában a kilencedik legmagasabb hegycsúcs). Annak ellenére szánták rá magukat az útra, hogy figyelmeztették őket a veszélyekre.

Szombaton a turisták állítólag rendkívül veszélyes körzetbe merészkedtek, a 2422 méter magasan fekvő Scara csúcsról folytatva útjukat, később történt a hócsuszamlás. A hírközlő eszközök jelentése szerint azonban sikerült kijutniuk a hótakaró alól, és telefonon segítséget kértek az országos hegyi mentők diszpécser szolgálatától.

Szombaton és vasárnap délelőtt is még helikopterekkel keresték őket, a mentők rá is találtak három turistára, de utóbb kiderült, hogy nem ők voltak a segélykérők. A három magyarországival nem volt kapcsolatuk, mert időközben lemerültek mobiltelefonjaik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik