Nagyvilág

“Amerika ne szóljon bele Líbia belügyeibe!”

Franciaország "üdvözli a Líbiai Nemzeti Tanács létrehozását", s "támogatja annak vezérlő elveit és kitűzött céljait" - közölte vasárnap a francia külügyminisztérium.

A Moammer Kadhafi elleni felkelés képviselőiből alakult tanács szombaton “Líbia egyetlen képviselőjének” nyilvánította magát, s létrehozott egy háromtagú válságbizottságot a döntési folyamatok leegyszerűsítésének és felgyorsításának érdekében.

A párizsi külügyi kommünikében Bernard Valero szóvivő országa nevében üdvözölte a tanács “egységóhaját”, elítélte “az erő elfogadhatatlan alkalmazását a civilekkel szemben”, és kifejezte “rokonszenvét a Líbiában folyó összecsapások áldozatainak hozzátartozóival”. Franciaország felszólít “a Biztonsági Tanács 1970-es számú határozatának teljes tiszteletben tartására”.

Az olasz belügyminiszter arra intette az amerikaiakat, hogy ne szóljanak bele Líbia belügyeibe. “Gondoskodnunk kell arról, hogy Líbia ne váljon egy következő Afganisztánná, de az amerikaiaknak is le kell csillapodniuk” – mondta Roberto Maroni pártja, a bevándorlásellenes Északi Liga tanácskozásán. “Itt vagyunk, Európa is itt van, és jobb, ha mi tudjuk kézbe venni a dolgokat” – mondta, hozzátéve, hogy el kellene kerülni a menekültek tömeges beáramlását Líbiából Európába.

XVI. Benedek pápa “nagy nyugtalanságát” hangoztatta a vasárnapi úrangyala imádság után az Afrika és Ázsia több országában mutatkozó feszültség miatt – Pakisztánt és Líbiát említve. Az utóbbival kapcsolatban így fogalmazott a vatikáni Szent Péter téren összegyűlt ezrek előtt: “Gondolataim Líbia felé fordulnak, ahol a közelmúltbeli összecsapások sok halált és egyre nagyobb humán válságot okoztak.” Ez volt a katolikus egyházfő első közvetlen reagálása a líbiai eseményekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik