Nagyvilág

Pénzügyi válság jöhet Nagy-Britanniában

Bankreformok nélkül újabb pénzügyi válság fenyegeti Nagy-Britanniát - mondta a brit jegybank vezetője. Mervyn King, a Bank of England kormányzója a The Daily Telegraphnak kijelentette, hogy változatlanul vannak "egyensúlytalanságok" a brit bankrendszerben, sőt ezek az egyensúlytalanságok "ismét növekszenek".

King szerint a lakossági szolgáltatásokat nyújtó bankoknak hosszú távon, folyamatosan kellene törődniük ügyfeleikkel, és fel kell hagyniuk azzal, hogy csak “a jövő heti profit maximalizálására” összpontosítanak.

A jegybanki kormányzó ezzel kapcsolatban súlyos bírálattal illette a kereskedelmi bankokat, mondván: a pénzügyi szolgáltató cégek “tökéletesen elfogadhatónak” tartják, hogy amikor csak módjuk van rá, “pénzt sajtoljanak ki a hiszékeny vagy gyanútlan ügyfelekből”.

King szerint a hagyományos feldolgozóipari vállalatok “erkölcsösebb” módon működnek, “nagyon törődnek” alkalmazottaikkal és fogyasztóikkal, és “mindenekelőtt büszkék a termékeikre …a bankok esetében nem érzékelhető ez a hosszú távra szóló kapcsolatápolás”.

A Bank of England vezetője hozzátette, hogy továbbra sem sikerült megoldani a “túl nagy, túl fontos ahhoz, hogy tönkremenjen” problémáját a bankokkal kapcsolatban, márpedig ennek a koncepciónak “nincs helye a piacgazdaságban”.

Arról is beszámolt, hogy elév koncepció jegyében a tavaly májusi választásokig hatalmon lévő, munkáspárti brit kormány a pénzügyi válság kirobbanása után közvetlenül összesen 70 milliárd fontot, azaz 23 ezer milliárd forintot fordított költségvetési forrásokból az összeomlás fenyegette brit bankok életben tartására, és ezzel – évtizedek óta először – gyakorlatilag bankállamosítást hajtott végre.

A brit államháztartási hiány ugyanakkor békeidőben példátlan – a hazai össztermék (GDP) 10 százalékát jóval meghaladó – szintre emelkedett az elmúlt pénzügyi évben, és ennek egyik fő oka éppen az összeomlás szélére került bankrendszer állami tőkepótlása volt. A jelenlegi konzervatív-liberális kormány súlyos költségvetési megszorító lépéseket jelentett be a hiány leszorítása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik