Nagyvilág

A melegek házasságáért tüntettek Ausztráliában

Mintegy 300 ezer békés szemlélő előtt több ezren tüntettek szombaton az ausztráliai Sydney utcáin a melegek jogaiért.

A homoszexuálisok és leszbikusok parádéján – amely a világ egyik legnagyobb ilyen jellegű felvonulásának számít – a résztvevők mindenekelőtt az egyneműek házasságának engedélyezését követelték, elítélve az ország politikai vezetőit, akik – pártállástól függetlenül – mostanáig ez ellen emeltek szót.
Ausztráliában mind a kormányzó párt, mind az ellenzék az egyneműek házassága ellen van A szövetségi kormány, illetve a parlament 2004-ben törvényt fogadott el, amely a házasságot csakis férfi és nő között engedélyezi. Az ezzel kapcsolatos politikai vita azonban a napokban új erőre kapott azt követően, hogy a kormány fontolóra vette: a főváros, Canberra helyi kormányzata számára lehetővé teszi, hogy önálló törvényt alkosson az egyneműek házasságára vonatkozóan.

A felvonulók Julia Gillard miniszterelnök és Tony Abbott ellenzéki vezető karikatúráit magasba tartva vonultak végig Sydney belvárosában, miközben a melegek jogaiért kiálló, immár 34-ik ausztráliai parádét mintegy 300 ezer járókelő szemlélte. Szemtanúk szerint az úttest két oldalán keletkezett sorok sok helyütt 10-15 emberből álltak, de semmifajta incidensre nem került sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik