Nagyvilág

Eltűnt FBI-ügynököt keres Clinton

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken Teheránról kért segítséget egy négy évvel ezelőtt "Délnyugat-Ázsiában" eltűnt, nyugállományba vonult FBI-ügynök felkutatásához.

Levinsonnak 2007 márciusában ismeretlen körülmények között, a Perzsa-öbölben található Kis szigeten veszett nyoma. Az iráni Forradalmi Gárda a múlt hónapban cáfolta, hogy a férfi az ő fogságában lenne, ahogyan azt a WikiLeaks portál állította. A honlap leközölt egy amerikai diplomáciai sürgönyt, amelyből kiderült: egy iráni ellenzéki 2009-ben, gárda egyik Teheránhoz közeli tikos börtönében egy ajtókeretbe vésve látta Levinson nevét.

“Robert Levinson életben van és a térségben tartják fogv”a – jelentette be csütörtökön Clinton, miután az amerikai hatóságok értesülést kaptak az egykori szövetségi nyomozóról, majd a 62 éves férfi “hogylétével és hollétével” kapcsolatos felvilágosítást kért az iráni kormánytól.

“Ez egy folyamatban lévő nyomozás. Többet nem mondhatok el. Ami fontos: azon dolgozunk, hogy Bob Levinsont épségben hazahozzuk a családjához Floridába. A családjának nagyon hiányzik” – jelentette ki újságíróknak Hillary Clinton, aki arra is rámutatott, hogy Levinson cukorbeteg és kezelésre szorul.

Egy névtelenséget kérő amerikai kormányzati tisztségviselő a The Washington Postnak elmondta: iráni hivatalos személyek néhány hónappal ezelőtt jelezték, hogy készek lennének segítséget nyújtani a férfi felkutatásához.

Iráni hivatalos személyek korábban többször úgy nyilatkoztak: nem tudják, hol van az eltűnt amerikai. Christine Levinson, a volt szövetségi nyomozó felesége szerint a férje, aki 10 évvel ezelőtt lépett ki a Szövetségi Nyomozó Irodától, azért utazott a csempészparadicsomnak tartott Kisre, hogy ott magánnyomozóként megpróbáljon egy, a térségben működő, cigarettahamisító hálózat nyomára bukkanni. Azonban utoljára 2007. március 8-án hallottak felőle.

Az utolsó információ róla az, hogy egy Dawud Salahuddin nevű, amerikaival találkozott, aki 1980-ban szökött Iránba, miután Washington közelében meggyilkolta az egykori sah egy volt tanácsadóját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik