Nagyvilág

Utcára vonult több ezer iraki

Országszerte kormányellenes tüntetéseket tartanak pénteken Irakban "nemet mondunk a korrupcióra", "nemet mondunk a munkanélküliségre" jelszavakat skandálva és politikai reformokat követelve.

A “méltóság és kihívás péntekén” mintegy félezren gyűltek össze Bagdad központjában a – már ismerősen csengő nevű – Tahrír (Felszabadulás) téren, dacára annak, hogy a hatóságok által péntekre elrendelt közlekedési tilalom miatt sokaknak több órát kellett gyalogolniuk, mire a demonstráció helyszínére értek.

“Országunk elveszett, és az elmúlt nyolc évben a kormány nem tett semmit az emberekért. Fiatalok ezrei vannak állás nélkül” – mondta Bahdzsat Tálib, aki egy kelet-bagdadi nyomornegyedből érkezett az iraki főváros központjába. Elmesélte, hogy nyolc ellenőrzőponton kellett keresztüljutnia, amelyeken csak úgy engedték át, hogy azt mondta, munkába megy. A teret már körbeállták a biztonsági erők. A bagdadi vezetés arra figyelmeztette a tüntetőket, hogy tartsák távol magukat a kormányzati épületektől, és kerüljék el az összecsapást a rendfenntartókkal.

Az iraki kormány, tartva attól, hogy a demonstráló tömeg kikerül a hatóság ellenőrzése alól, csütörtök este bejelentette, hogy Bagdadon kívül még három nagyvárosban – az északi Moszúlban és Kirkukban, valamint a déli Bászrában – is közlekedési tilalmat rendel el pénteken. Bászrában mintegy ezren gyűltek össze a tartományi tanács épülete előtt, de Ninivéből, Szaláheddínből, Kirkukból is érkezett jelentés utcai megmozdulásokról.

Legutóbb múlt pénteken vonultak utcára az irakiak, a biztonsági erőkkel való összecsapásokban akkor legkevesebb 14-en meghaltak, és több mint százan megsebesültek. A demonstrációkat követően a bagdadi vezetés azt hangoztatta, hogy a tüntetők mögött Szaddám Huszein hívei és az al-Kaida támogatói állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik