Nagyvilág

Tüntető nők közé lövetett a bukott elnök

Géppuskákból tüzet nyitottak tüntetőkre a belpolitikai válság sújtotta nyugat-afrikai Elefántcsontparton Laurent Gbagbo volt elnökhöz hű fegyveresek, hat nő életét vesztette.

Több száz – más hírek szerint több ezer – nő gyűlt össze csütörtökön Elefántcsontpart gazdasági fővárosa, Abidjan északi negyedében, Abobóban; Gbagbo távozását követelték pálmaágakat lengetve, és Alassane Ouattara megválasztott államfőt éltették.

A téren páncélozott harcjárművek jelentek meg, és géppuskáikból tüzet nyitottak a tüntetőkre. Legalább hat nő meghalt, sokan megsebesültek.

A húszmilliós országban november végén tartottak elnökválasztást, amelyet Ouattara nyert meg. Az addigi elnök, Gbagbo azonban nem hajlandó átadni a hatalmat; kormányt alakított, és a hadseregre, valamint a rendőrségre támaszkodva ellenőrzés alatt tartja az ország déli felének nagy részét.

Az ENSZ és az egész nemzetközi közösség Ouattarát ismeri el törvényes elnöknek. A válságban közvetíteni igyekvő Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége(ECOWAS) azzal fenyegette meg Gbagbót, hogy ha nem távozik posztjáról, katonai úton távolítják el a hatalomból.

Abobo a múlt héten is súlyos harcok színtere volt; a hadsereg és Ouattara katonái nehézfegyverekkel lőtték egymás állásait, legalább félszázan meghaltak, és az áldozatok több mint a fele civil volt. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelője. A válság miatt január végén egyéves csúcsra emelkedett a kakaó világpiaci ára.

AJÁNLOTT LINKEK:

Exporttilalommal az elefántcsontparti békéért (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik