Nagyvilág

Őrizetben Szlovákia rekorder adócsalója

Több mint 29 millió eurós adócsalással gyanúsítanak egy kelet-szlovákiai vállalkozót. Amennyiben a gyanú beigazolódik, ez lesz az önálló Szlovákia legnagyobb adócsalási ügye.

Mikulás Vareha vállalkozót a szlovák belügyminisztérium közlése szerint hétfőn vette őrizetbe a rendőrség. A hivatalos közlés szerint Varehát már hosszabb ideje figyelték, s azért vették őrizetbe csak most, mert a Robert Fico vezette korábbi kormány idején állítólag “falaztak” neki.

Robert Kalinák volt belügyminiszter szerint az új kormányzat idegen tollakkal ékeskedik, mert a kétes hírű vállalkozót már korábban megfigyelés alatt tartották, s a hatóságok gyűjtötték a bizonyítékokat. Daniel Lipsic belügyminiszter nem zárja ki, hogy a nyomozás előrehaladtával még nőni fog az összeg, ugyanis csak 2007 és 2010 között mintegy 33 millió eurót fizetett ki az állam áfavisszatérítés címén a vállalkozónak.

A sajtóban megjelent információk szerint Vareha különféle termékekkel üzletelt, de fiktíven. Több tucatnyi vállalkozása egymásnak adta, és egymástól vette az árukat, melyek soha sem hagyták el a raktárt – már amennyiben egyáltalán léteztek -, az átvételekről nem készült dokumentáció, cégei többségének nem voltak alkalmazottai, és semmilyen vagyona sem. A gyanúsított összesen 136 cégben volt résztulajdonos, a nyomozás jelenlegi állása szerint vállalkozásainak közel fele vett részt az adócsalásban.

“Vareha korábban a Szlovák Amatőr Ökölvívó Szövetség elnöke volt, Délkelet-Szlovákiában hosszú éveken keresztül szinte érinthetetlen embernek számított” – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Értesülései szerint a vállalkozó fegyvereket gyűjtött, és hatalmas gépkocsiparkja van – katonai járművei, limuzinjai -, és magánhelikopterrel járta a környéket. Pincészete, éttermei, magánhalastava van, és több ingatlan tulajdonosa. Rendszeresen neves magyarországi előadóművészeket, sportolókat látott vendégül – például Koós Jánost, Mága Zoltánt, Fekete Lászlót, Schobert Norbit és Rubint Rékát” – olvasható a lapban. A vállalkozót 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik