Nagyvilág

Lemondott az egyiptomi kormányfő

Lemondott csütörtökön az egyiptomi kormányfő, akit még Hoszni Mubarak elnök nevezett ki, mielőtt a nép nyomására távozott a hatalomból.

Ahmed Safík lemondását elfogadta az országot irányító katonai tanács, és a közlekedési minisztert bízta meg egy új kormány megalakításával.

A háromtagú legfelsőbb katonai tanács a hadsereg Facebook-profilján jelentette be, hogy elfogadta Safík lemondását, és Eszám Sarafot bízta meg kormányalakítással.

Több ellenzéki szervezet, köztük a Muzulmán Testvériség követelte korábban a Safik-kormány lemondását, mert a kabinetben a kulcsfontosságú tárcák – a védelmi, az igazságügyi, a külügyi és a belügyi – élén olyan miniszterek álltak, akiket még a Mubarak-érában neveztek ki.

Az ellenzék egyértelmű szakítást követelt a harminc évig tartó Mubarak-korszakkal és azt, hogy technokratákból álló kabinet irányítsa az országot az év végére várható parlamenti és elnökválasztásig tartó átmeneti időszakban. Eszám Saraf 2004 és 2006 között állt a közlekedési tárca élén, utána visszatért tanítani a Kairói Egyetemre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik