Nagyvilág

Kadhafi elfogadta Chávez béketervét

Moammer Kadhafi líbiai vezető és az Arab Liga is elfogadta azt a béketervet, amelyet Hugo Chávez venezuelai elnök terjesztett elő az észak-afrikai országban keletkezett válság megoldására.

A venezuelai kormány szóvivője korábban közölte: Chávez elnök már tárgyalt Kadhafival arról a javaslatáról, hogy egy nemzetközi bizottság vállaljon közvetítő szerepet a líbiai válság rendezésében. Andres Izarra a Twitter közösségi portálon tájékoztatta szerdán a nyilvánosságot arról, hogy Chávez és Kadhafi kapcsolatba lépett egymással. Izarra üzenetéből semmilyen részlet nem derült ki.

Az al-Dzsazíra kormányzati forrásokat idézve jelentette, hogy a venezuelai külügyminiszter tárgyalt Amr Múszával, az Arab Liga elnökével, és ő egyetértett a tervvel.

Maga Musza a tévé értesülésével kapcsolatban úgy nyilatkozott később a Reutersnak, hogy Chávez tervét egyelőre nem fogadták el, csak megfontolás tárgyává tették.

Chávez helyi idő szerint hétfőn tett javaslatot nemzetközi közvetítésre a líbiai válság békés rendezése érdekében. Hozzátette, hogy a nemzetközi közösségnek nem katonai megoldást kellene találnia válságra.

A venezuelai és a líbiai elnök régóta baráti viszonyt ápol egymással. Chávez eddig hatszor járt Líbiában államfőként, s szinte elárasztotta ajándékokkal Kadhafit. A líbiai vezető pedig neki ajándékozta azt a beduinsátrat, amelyet 2009-es venezuelai látogatása idején használt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Kadhafi és a líbiai pokol (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik