Nagyvilág

Foglyul ejtettek több holland katonát Líbiában

Fegyveresek ejtettek fogságba három holland katonát a hétvégén Líbiában - erősítette meg a hágai védelmi minisztérium egyik illetékese a De Telegraaf című holland napilapnak.

A napilap információi szerint a három tengerészgyalogost a Moammer Kadhafihoz hű erők tagjai ejtették fogságba az észak-líbiai Sirte városánál. A hollandok két civil nek – egy hollandnak és egy másik európainak – akartak segíteni, hogy helikopterrel elhagyhassák az országot. A lap szerint a katonákra akkor támadtak rá, amikor helikopterük földet ért, és ismeretlen helyre hurcolták őket. A két – szintén foglyul ejtett – civilt végül a tripoli holland nagykövetségnek adták át, és azóta már el is hagyták az országot. A védelmi minsztérium szerint jelenleg “intenzív diplomáciai párbeszéd” zajlik a két ország között a katonák szabadon bocsátása érdekében.

A tengerészgyalogosok a Tromp nevű holland fregatton állomásoztak, amely korábban egy kalózellenes gyakorlaton vett részt a szomáliai partoknál. A hadihajót azonban február 24-én a líbiai partokhoz irányították. A védelmi minisztérium szerint a katonák foglyul ejtését biztonsági okok miatt nem hozták korábban nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik